veloski grand bornand

Vélo-ski, een andere manier om van de piste te glijden

Na vijftien jaar snowboarden, durf je al eens andere sporten opzoeken op de piste. Skiën staat hoog op mijn lijstje aangezien ik nog nooit latten onder mijn voeten heb gehad, maar in Le Grand Bornand trok een andere sport mijn aandacht. Vélo-ski.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het bijzonder simpel. Vélo-ski aan de speciaal voorziene haak van de skilift hangen en naar boven gaan. Daarna ga je zitten op het ‘fietsje’ en glijd je naar beneden. Remmen doe je door met je rechtervoet een pedaal in te duwen, die een soort ploeg of anker in de sneeuw steekt. Efficiënt, behalve in diepsneeuw.

Eerst en vooral leer je je evenwicht wat houden op de fiets en eenmaal dat snor zit, kan je bochten beginnen maken. Niet door zoals met een fiets aan het stuur te draaien, maar eerder door wat te gaan hangen in de bocht. Meer als met een motor dus. Grote, sierlijke bochten zijn simpel, zeker als je wat snelheid hebt. En knallen kan je. Tot 80km/u volgens de gids.

En keer goed zot doen kan ook natuurlijk. Tjolo! Door wat met je kont te schudden, tegen te sturen en goed met je zwaartepunt te spelen, kan je coole bewegingen maken. Korte slangenbochten, harde turns, geschrankt stoppen enz. Er zijn zelfs al wat freestylers die nog zotter dingen doen met de fietsjes op latten.

Vree plezant!

veloski

 

 

tjoolaard.be