Travel gear: de Microsoft Surface Book 2

TRAVEL GEAR: DE MICROSOFT SURFACE BOOK 2, IDEAAL VOOR FOTO’S

Het harde leven van een travelblogger! Veel te veel reizen, er goed uitzien voor de selfies, altijd maar nieuwe mensen leren kennen en iedere keer opnieuw die schoenen uit- en aandoen aan de luchthavensecurity. Werken, werken, werken. Naah, just kidding, geen klachten hier. En af en toe heb je reismateriaal dat de lasten wat verzacht. De Microsoft Surface Book 2 bijvoorbeeld.

Coolblue gaf me er eentje in bruikleen, zodat ik de machine aan een traveltest kon onderwerpen. Digital detox en zo, dat is niet aan mij besteed, dus neem ik meestal elektronica mee op reis. Drone, camera’s, gsm, tablet en af en toe een laptop. Waarom? Ewel…

* Om foto’s te maken, bewerken en te stockeren
* Om af en toe wat video te bewerken
* Om social media te onderhouden
* Om ook van heinde en verre wat te kunnen werken
* Om wondermooie teksten te schrijven, ah ja
* Om lange busritten en vluchten te overleven

De Microsoft Surface 2 moet dus wel wat kunnen voor hij definitief mee de valies ingaat. Krachtig genoeg zijn, een deftige batterij, niet te zwaar – niet te groot, liefst wat stevig en een mooi design is altijd euhm… mooi meegenomen.

Design

Even beginnen met het gemakkelijkste. Ok, design is heel subjectief, maar ik vind de surface er behoorlijk strak uitzien. Weinig poespas, de knoppen zitten goed weg, scherpe afranding en tof met het plooisysteem aan het scherm. Zelfs de oplader is minimaal van design. Mijn enige minpunt hier is dat de laptop niet helemaal dichtklapt. Er zit een kleine opening aan de zijkant door het plooisysteem.

microsoft surface book 2

Gebruiksgemak

Het meest bijzondere aan de Surface heb ik je nog niet verteld. Het is een volwaardige laptop en volwaardige tablet ineen. Een Laplet? Een tablop? Je kan het scherm dus losklikken van het toetsenbord en daar gewoon mee voortwerken. Altijd tof om de mensen hun reactie te zien wanneer je doet alsof dat helemaal de bedoeling niet was.

Dat losklikken vind ik vooral makkelijk als je zelf in een wat moeilijkere houding zit. In een vliegtuig bijvoorbeeld. Beginnen werken met de laptop op de luchthaven, instappen, scherm loskoppelen en vlot doordoen. Het straffe is dat zwaardere apps genre Lightroom en Première pro gewoon blijven draaien. Een laptop met een touchscreen is trouwens ook echt makkelijk, minder gesukkel met de trackpad.

Ik heb nu een 15 inch getest maar zou uiteindelijk toch kiezen voor de 13 inch denk ik. Ook al vond ik het grotere scherm de max om films en boeken op te bekijken. Zeker in portrait mode geeft dat wel iets. Maar ja, gewicht en ruimte in de valies spelen ook mee natuurlijk, ook al is de 15inch al behoorlijk licht. En de 13 inch is een pak goedkoper (maar minder krachtig).  

Foto- en videobewerking

De Surface huist een NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart en een schermresolutie van 3000×2000. Ja ook voor mij Chinees, maar in mensentaal: shiiiiit da is wa ne bak! Haarscherp beeld, genoeg power om video te renderen en met een digitale pen erbij de max om op te tekenen. Fotobewerking loopt dus heel vlot en door het touchscreen krijg je plots zo wat een oldskool donkere kamer gevoel.

Krachtbeest

Voor de specs-lovers, met een Intel Core i7 processor en 16 gig ram heb je een krachtig beestje in handen. Zelfs gamers kunnen weg met de Surface. Hij start snel op, is tijdens mijn testperiode niet gecrasht en kon al de software die ik wou draaien vlotjes aan. De camera is meer dan voldoende voor videochat, maar echt foto’s nemen doe je toch beter met een fototoestel of smartphone.

En dan nu het meeste heikele punt: de batterij. Al het bovenstaande heeft natuurlijk weinig zin als je maar een half uur kan draaien natuurlijk. But boy does it impress. Bij intens gebruik, dus dikke software draaien en veel met het touchscreen spelen, haalde ik er toch vlot zeven uur uit. Bij gewoon gebruik krijg je er tot 15 uur uit. En bij een test waarbij ze de Avengers trailer lieten lopen, speelde die maar liefst 20 uur af.

De tablet zelf, dus zonder de base, haalt een pak minder uren. Daar haal je ongeveer twee uur werken uit het scherm.

Conclusie

De Microsoft Surface 2 is een heel krachtige 2-in-1 laptop. Op zijn geheel is de batterijduur zot indrukwekkend, hij kan alles van foto- en videobewerking wat ik nodig heb en hij is net compact genoeg om mee te nemen op een niet te moeilijke reis. Het scherm kunnen loskoppelen geeft heel wat nieuwe mogelijkheden en maakt media consumeren een pak aangenamer. Het grote nadeel is het prijskaartje, maar dat kan ook moeilijk anders voor zo een machine.

tjoolaard.be