Onder water overwinteren op de eilanden van Thailand

Onder water overwinteren op de eilanden van Thailand

Jef Bezos vloog de ruimte in, Richard Branson verliet onze aardbol en ook Elon Musk heeft met SpaceX drie ruimtetoeristen de baan rond de aarde ingeschoten. Ik ga ervan uit dat ze ook snel op mijn deur komen kloppen, maar in afwachting focus ik nog even op die andere outer space; de inner of de deeper space. Nu de grenzen stilaan weer open gaan, is het tijd om die duikflessen op te vullen. En Thailand, die schotelen een bijzondere duikvakantie voor momenteel. Ideaal om de winter af te schudden.

“Duiken is als reizen in de ruimte, je zweeft gewichteloos door een wereld vol vreemde vissen, kleur en gekke vormen.”

Thailand lanceerde onlangs het Sandbox 7+7 programma, waarbij je mits een COVID-pass doodleuk naar Phuket kan vliegen zonder quarantaine. Je moet er wel zeven dagen blijven, maar daarna kan je, mits negatieve test, je verblijf met zeven dagen verlengen om ook Krabi of Phang Nga af te reizen. Zo heb je meteen een heel pak dikke duikspots beschikbaar. Beter nog, vrienden die er nu zitten menen dat het water er nog nooit zo proper geweest is. En amper volk in zee, dus je hebt de schildpadden en octopussen zo goed als voor jou alleen. Keuze genoeg trouwens want Thailand heeft meer dan 3000km kustlijn. Anders som ik even de bekendere duikspots op, dan weet je waarheen te zwemmen.

Phuket

Waarschijnlijk ken je de naam Phuket wel. Het is dan ook meteen het grootste Thaise eiland. Normaal worden de meer dan 20 stranden hier overspoeld door toeristen, maar nu is het er een pak rustiger. De bekendste en meest indrukwekkende dives zijn ongetwijfeld Anemone Reef, Shark Point en King Cruiser Wreck. Voor elk wat wils met prachtige riffen, hier en een een ongevaarlijk haaitje en interessant klein grut in het water. Meer naar het zuiden toe heb je trouwens twee prachtige eilandjes: Ko Racha Yai en Ko Racha Noi. Helderblauw water en vissen in alle kleuren van de regenboog. Phuket is trouwens de ideale plek om -vaak een pak goedkoper- je duikbrevet (een padi bv.) te halen. 

Pracht: ✰✰✰✰
Beestjes: ✰✰✰
Diepte: 10-30 meter
Zichtbaarheid: 10-30 meter
Beste seizoen: heel het jaar door, best tussen november en april
Type dives: koraalriffen en open zee

Phang Nga

Ken je Topanga uit Boy Meets World nog? Waarschijnlijk mijn allereerste crush ooit. Maar ook op de provincie Phang Nga word je makkelijk verliefd. Vanuit Khao Lak beach ben je op een uurtje speedboaten zo op de ongelofelijk mooie eilanden Ko Surin en Ko Similan. Beide eilandjes zijn beschermd natuurgebied, waardoor je eigenlijk in een gigantisch aquarium duikt. Het water zit bakkensvol vissen, in alle formaten, naast mooi gekleurde koraalriffen. Ah ja, het helderblauwe water is hier lekker warm dus die knoert van een wetsuit mag ook thuis blijven. Ga trouwens eens naar Ko Khao Phing Kan, waar die bekende rotsen uit James Bond-film ‘The Man with the Golden Gun’ in zee pronken. Ideaal voor een kano-tochtje.

 • Pracht: ✰✰✰✰
 • Fauna: ✰✰✰✰
 • Diepte: 10-35 meter
 • Zichtbaarheid: 10-35 meter
 • Beste seizoen: heel het jaar door, best tussen november en april
 • Type dives: koraalriffen en open zee

Krabi

Hoe cool zou het zijn mocht provincie Krabi vol lopen met krabben? Maar los daarvan doet Phi Phi Island waarschijnlijk een belletje rinkelen. Het indrukwekkend eilandje werd wereldberoemd nadat Leonardo Dicaprio er The Beach opnam. Kleine shout-out naar die soundtrack trouwens! Ga eerst op het land op verkenning en staar de verte in vanop de prachtige kliffen of Karstbergen. Eenmaal in het water, doe even de groetjes aan de luipaardhaaien, de koraalhaaien of de alien-achtige frogfish. Maya Bay is trouwens gesloten voor natuurbehoud. 

 • Pracht: ✰✰✰
 • Fauna: ✰✰✰✰
 • Diepte: 10-25 meter
 • Zichtbaarheid: 10-30 meter
 • Beste seizoen: heel het jaar door, best tussen november en april
 • Type dives: koraalriffen, grot en open zee

Samui

Als afsluitertje nog een woordje voor Samui, beter gekend als Coconut Island. Het derde grootste eiland ligt in de Golf van Thailand, huist meer dan tien stranden en is vooral beroemd om de duikspot Ko Tao. Die wordt als top vijf op het hele eiland gezien, sommigen durven zelfs top drie zeggen. Lefgozers! Hier ga je trouwens duiken met de grote jongens: de gigantische walvishaaien, manta rays, funky zeeschildpadden enorme scholen kabeljauw.

 • Pracht: ✰✰✰
 • Fauna: ✰✰✰✰
 • Diepte: 10-30 meter
 • Zichtbaarheid: 15-25 meter
 • Beste seizoen: heel het jaar door, behalve november en december
 • Type dives: koraalriffen en open zee

Foto’s

tjoolaard.be