De mooiste fietsroutes in België

Je kent het wel, die goede voornemens en zo. Vorig jaar besloot ik meer te gaan fietsen in eigen land. Omdat ik België, op de echte klassiekers na, eigenlijk niet zo goed ken. Omdat ik fietsen eigenlijk niet plezant vind. Omdat buiten spelen nooit geen kwaad kan. Omdat we eigenlijk wel echt mooie fietsroutes hebben.

Enkele tips

* Voor je die fiets opkruipt, misschien eerst even dit. Allemaal uit eigen ervaring helaas.Zorg voor een fiets waar je comfortabel op zit en lange afstanden mee kan fietsen. Zitcomfort, weetjewel?
* Zorg er altijd voor dat je materiaal hebt om je band te plakken. Stampen met een platte band is niet zo tof.
* Zorg dat je jouw fiets goed op slot kunt zetten, kies voor een ART slot, dan weet je zeker dat het slot goedgekeurd is
* Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Terrasjes zijn niet altijd in de buurt. Maar soms wel.
* Zorg dat je genoeg rustpauzes inplant, op die terrasjes natuurlijk.

Route 1. Kempens Plateau/Hoge Kempen

Tegen de grens van Nederlands Limburg vind je het Kempens Plateau, ook wel Nationaal Park Hoge Kempen genoemd. Het Kempens Plateau is een natuurgebied dat honderdduizenden jaren geleden is ontstaan. In het park vind je prachtige bossen maar natuurlijk ook de hogere heuvels en uitgestrekte heide. Vitesse op 1. Met wat geluk spot je allerlei wilde dieren trouwens. Houd rekening met de hoogteverschillen!

Bekijk de route hier!

Route 2. Fietsen langs de Vlaamse kust

Ik ben geboren en getogen aan de kust, maar had eigenlijk nooit echt de hele route afgefietst. Toch valt er heel wat moois te ontdekken. De fietsroute neemt je mee vanaf Het Zwin, door Oostende tot aan de Franse grens. Gek eigenlijk hoe veel er te zien is langs deze route. Van street-art tot duinen vol oorlogsbunkers en gezellige surfclubs. En uiteraard de garnaalvissers te paard in het wondermooie Oostduinkerke.

Bekijk de route hier!

Route 3. Route door de Leiestreek

Na twee vrij landelijke fietsroutes begint deze route midden in een stad: Gent. De Leiestreek is de streek tussen Gent en Kortrijk en bevat allerlei dorpjes en stadjes. Deze route begint en eindigt in Gent, maar je ka de route ook zo aanpassen dat ze in Kortrijk eindigt. Gent heeft uiteraard geen introductie meer nodig. Prachtige gebouwen, altijd wel iets te doen en naar’t schijnt wonen er alleen maar toffe mensen. Maar ook de rest van de Leiestreek mag niet vergeten worden. Heel wat schilders haalden er hun inspiratie en dat is niet zonder reden. Hou er wel rekening mee dat deze route meer dan 100 kilometer is, ongeveer 5,5 uur fietsen. Maar inkorten kan altijd natuurlijk.

Bekijk de route hier!

Ik ben alvast op zoek naar nog meer routes, dus als je er zelf eentje kent, let me know.

tjoolaard.be