Ibiza voor de niet-feesters

IBIZA VOOR DE NIET-FEESTERS

Denk Ibiza en je hoort meteen al de boenkende beats, luid brullende britten en opgesnoven lijnen. Ibiza, het party-eiland bij uitstek en die reputatie klopt ook wel. Zeker als je de affiches langs de weg ziet, alle topnamen uit de dance-wereld draaien er. Maar wat ik zelf niet wist, is dat Ibiza gewoon ook een prachtig eiland is. Ik nam een Sunny Cars huurwagen en reed (een deel) van het eiland rond. Wie dus even wil ontsnappen aan het feestgedruis kan hier terecht:

Atlantis

Trek je stappers aan want wie Atlantis wil zien, moet er moeite voor doen. Pittige hike, zeker de weg terug. Vroeger was het even zoeken, maar tegenwoordig staat de mysterieuze verzwolgen stad gewoon op Google Maps. Weg sfeer. En eigenlijk is er maar bitter weinig mythisch aan de plek. De rotsblokken zien er inderdaad als verzonken ruïnes uit, maar dat komt vooral om hier vroeger stenen werden gekapt voor de oude stadsmuren. Hé, maar laat dat je niet tegenhouden é. Pakt goed op de foto en de kleine bassins zijn ideaal voor een plons.

Stonehenge in Ibiza

Geen fancy verhaal van druïden of buitenaardse wezens, maar de steenrijke eigenaar van Cirque de Soleil die eens zot wou doen. Hij heeft een villa bij Cal Llentia en wou een gigantisch kunstwerk in de buurt. Hij liet de Australische kunstenaar Andrew Rogers overvliegen en die creëerde ‘Time and Space’, 13 monolieten waarvan de hoogste met bladgoud bekleed is. Ideale plek voor een zonsondergang met picknick, want het heeft wel iets rustgevend. De miljardair kreeg trouwens een gigantische boete omdat hij het kunstwerk zonder toestemming liet bouwen.

De poorten naar de hemel

Vlakbij “Stonehenge” en op enkele meters van wondermooie kliffen, ligt nog een kunstwerk van Rogers: Las Puertas de Can Soleil. Een groot vierkant gemaakt uit stenen, met aan elke kant een deur. Heel wat symboliek op de grond en de deuren, maar vooral een populaire foto-spot. Zet de deur open en als je de juiste hoek hebt, zie je het eiland Es Vedra aan de horizon. Heel wat mensen komen hier mediteren trouwens.

Het oude vissersdorp Sa Caleta

Wie even wil ontsnappen aan de drukte, kan naar Sa Caleta (ook gekend als Es Bol Nou) rijden. Even zoeken naar de grot en je hebt de perfecte spot vast om te bekomen van zon en mens. De strandjes zijn er een pak minder druk, je kan langs de kliffen wandelen en de oude vissershutjes zorgen voor een schone foto. Sportievelingen snorkelen er op los in het extreem heldere water en wie een streep geschiedenis wil, ooit bouwden de Feniciërs hier een dorp. De ruïnes kan je nog bezoeken. In de baai heb je een restaurant en een winkeltje.

De mooiste zonsondergang op Es Vedra

Steek oordoppen in want Es Vedra is het eiland waar de sirenes Odysseus ooit op de klippen wilden zingen. Nu nog doen er honderden geruchten de ronde over het onbewoonde eilandje. Wie toch durft gaan, ziet zijn kompas helemaal tilt slaan. Anderen zagen er ooit aliens landen en de optimisten beweren dat ze er een goddelijke aanwezigheid voelden. Maar het is vooral de ideale achtergrond voor een prachtige foto van een zonsondergang. Vanaf Torre de Savinar (de piratentoren) heb je een mooi zicht op het eiland of ga eten in een van de visrestaurants met zicht op de baai.

Dalt Villa

Genoeg van al die natuur? Ga dan wat verdwalen in de slingersteegjes van Dalt Vila, de oude stad van Ibiza. Gezellige pleintjes, restaurants met heerlijke visgerechten en een hele resem boetiekjes voor de shoppers. Maar wandel vooral helemaal naar de top, het zicht is er fantastisch. Naar het schijnt. Toen ik er was, regende het en hingen er dikke wolken. De kathedraal is trouwens ook netjes.

De hippiemarkten

Je moet er helemaal naar het noorden voor maar Sant Joan of San Juan is wel een authentiek stuk Ibiza. Een echt slenterdorpje, vol hippies, met een gezellige hippiemarkt op zondag, waar ze nog live alles in elkaar knutselen. Mag het wat groter, trek dan naar de Las Dalias hippiemarkt. Die brengt meer dan 200 kraampjes samen, ze spelen er live muziek en voor de dorstigen zijn er cocktails voorzien. Tijdens het hoogseizoen doen ze er ook ‘s nachts trouwens.

Rijden op Ibiza

Er is openbaar vervoer op Ibiza, maar een huurwagen is toch een makkelijke optie. Als je kan, neem dan ook een iets hogere. Heel wat putten en bulten in de wegen. Let dus zeker ook op als je in het donker rijdt, hun snelheidsheuvels zijn soms moeilijk te spotten! Huur je bij Sunny Cars, dan krijg je meteen een all-in service voorgeschoteld. Geen gedoe met extra verzekeringen en kosten, want alles is inbegrepen in het pakket. Zorgeloos op stap en volle focus op je reis.

Foto’s

tjoolaard.be