les deux alpes winter

Les Deux Alpes en Val D’Isère

Een Belg, een Brit, een Ier en een Hollander zaten eens in een skilift. Klinkt als een mop niet? Maar eigenlijk was het gewoon een dagelijks tafereel in Les2Alpes en Val D’Isere. Van Atout France mocht ik mee op een internationale shortski. Zij deden het programma, ik deze tekst.

Blijft toch iets bijzonder die perstrips. Je gaat met een hoop onbekende mensen naar een plek, volgt een opgelegd schema en keert terug naar huis met stof voor een artikel. Je snapt de risico’s wel. Misschien zit er wel een gigantische douchebag in de groep? Of de bestemming is zo lelijk als iets? Een programma zo saai als een uiteenzetting over de boekhouding van Kerk&Leven.

Gelukkig was deze trip van een ander kaliber. Nu ja, geef mij wat sneeuw en ik ben al rap tevreden, maar de extraatjes deden het hem toch ook. En nooit gedacht dat ik in een papieren onderbroekje met een harige Ier naast me een massage zou krijgen.

Les Deux Alpes

De echte reis begon in Les Deux Alpes, overbekend skigebied, zeker bij Belgen. 220 kilometer piste, gigantisch goed funpark, veel en snelle liften en een stevige après ski. Ideaal gebied voor de wat jongere mens want ook relatief betaalbaar. Perfect om in de lente wat sneeuw te komen proeven want de hoogte en gletsjer bieden genoeg sneeuwzekerheid.

Maar le moment suprême hier was ongetwijfeld een helikoptervlucht langs en over de pistes. Die uitzichten… Als je kan, en er 500 euro voor over hebt, dan moet je dit zeker eens doen. Heli-ski (eruit springen met je board) is helaas verboden in dit gebied.

https://www.youtube.com/watch?v=4WMm5rD8694

Wellness genoeg in dit gebied om na een snowboardsessie even te ontspannen. Als papieren onderbroekjes je ding zijn toch. De Fransen zijn toch wat preutser dan gedacht. Lig je daar op een tafel te wachten op je masseuse terwijl er naast je een harige Ier ligt, inclusief datzelfde papieren onderbroekje. Schept een band natuurlijk. Gebonden door schaamte.

Enige minpunt is dat het dorp wat minder ziel heeft. Is nogal gefabriceerd. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met een deftige après-ski en enkele goeie restaurantjes. Zeker een pizza gaan scoren in Le Grain de Sel en dansje plaatsen in de Avalanche.

https://www.youtube.com/watch?v=6hdI1TFv78M

Val D’Isère

Via helikopter is het maar een kleine tien minuten maar wij reden toch van Les Deux Alpes naar Val D’Isère met de taxi. Dikke drie uur rijden, tenzij je taxi-chauffeur zin heeft in een onderonsje met de gendarmerie. Half uurtje kwijt aan de popo. Al een chance dat de sneeuw in het gebied rond Val D’Isère redelijk permanent blijft liggen.

val d'isere

Bijzonder mooi skigebied trouwens. Misschien wel het mooiste dat ik ooit al bezocht. Veel kilometers, heel brede pistes, gletsjer, Tignes aan de andere kant, een meer, de Mont Blanc en een gigantische off piste. Perfect voor beginners, medio’s en gevorderden. Ah en bovenaan staat een kerk, mocht je nog rap een schietgebedje willen doen.

Maar meest indrukwekkend van al was het stadje Val D’Isère zelf. Hier leeft volk! Geen snel neergezet skidorp maar oude gebouwen met geschiedenis. De kazen uit de ontelbaar veel lekkere restaurantjes komt van de lokale boerderij, er is een restaurant waar je uitkijkt op de koeienstal (I’m eating yo sista!) en het historisch museum is een topper. Opgezette bevers en zo.

Feesten doe je in La Folie Douce. Eerst even gaan eten in La Fruitiere. Duur dat wel, maar overheerlijk. Daarna pik je even een cabaret show mee. Om af te sluiten kruip je buiten op een tafel en dans je de nacht in op dikke beats.

 

 

 

 

 

tjoolaard.be