thomas cook el gouna

Egypte: Hurghada en El Gouna

Meestal is kunstmatig niet echt een eigenschap om mee te stoefen, maar Hurghada en El Gouna pakken er maar al te graag mee uit. Yup, alles wat je hier ziet, is gebouwd voor toeristen. En dus ook volledig op hun maat. Kitscherige hotels met ellenlange buffetten, aangeplante palmbomen, overijverige obers, Russen met nektapijten en verder niets authentiek Egyptisch. A Tjoolaard’s nightmare! Al een geluk dat er heel wat fysieke afleiding is.

Quad safari in de woestijn

Toeristen zakken vooral af naar deze regio om te relaxen en zich vol te proppen. Niets mis mee natuurlijk, maar geef mij toch maar wat andere actie. Door de woestijn crossen op quads bijvoorbeeld. Ok niet echt ecologisch maar ik beloof dat ik ter compensatie nog kortere douches neem.

quad in egypte

Het grote voordeel van quads is dat het extreem aanvoelt, dat het goed vooruit gaat maar dat je toch tijd hebt om de omgeving te absorberen. Voor zij die geen mondmasker hadden soms zelfs bijzonder letterlijk. Je voelt de hitte langs je benen, elke bobbel en hobbel is je vijand en ondertussen raas je langs rotsformaties en hopen zand. Uitgestrektheid, een brandende zon en voorbij waaiende stofwolken. Ik waande me zo op de set van Mad Max.

Duiken met schildpadden

Naast de all-inners vind je in Hurghada, El Gouna en omstreken heel wat duikers. ’t Is er dan ook the place to be voor. Ideaal moment voor mijn tweede initiatie onderwatergluren.

duiken in el gouna
foto door Kim Leunen

Met knikkende knieën –zwaar materiaal en ok ja, toch een beetje zenuwen- stapte ik richting zee, maar eenmaal de ademtechniek als natuurlijk aanvoelde, opende zich een prachtige wereld. Niet alleen door de duizenden vissen, de plotse ontmoeting met een reuzenschildpad of het pesten van enkele slangvormige alen. Nee, het gewichteloze gevoel, precies alsof je zweeft in combinatie met de kalmte van het onderwaterleven deed het hem volledig voor me. Was het mogelijk, ik bleef er even wonen. Volgens mij komt dit bijzonder dicht bij tjolen in de ruimte. Maar dan zonder vissen.

Wakeboarden

In El Gouna vind je één van de grootste wakeboardparken van de wereld. Een hele hoop kabelbanen voor zowel beginners als pro’s. Ideale plek voor een initiatie, een stevige slok zeewater, summertunes en glijplezier.

foto door Tony De Coninck
foto door Tony De Coninck

Leuke sport trouwens. Eerst even wennen aan het starten en het board op de beginnersbaan, maar daarna mag je knallen op één van de lussen voor gevorderden. Inclusief slides en jumps. Tip van de dag: insmeren! Anders loop je zoals mezelve rond met een ingebrande zwemvest.

Slapen

In Hurghada sliep ik in het Sunrise Crystal Bay hotel. Vijf sterren, indrukwekkende lobby, grote en propere kamers, heel veel eten, beach bar, karaoke en groenverlichte palmbomen. Kitsch tot en met, helemaal mijn ding niet, maar wel een ideale plek voor een echt all-in vakantie, inclusief privé-strand.

In El Gouna kreeg ik het Mövenpick Resort & Spa voorgeschoteld. Gek domein. Gigantisch groot, baaitjes, lagunes, enorme kamers, omsingeld door water, kortom alles wat je nodig hebt.

Foto’s

 

tjoolaard.be