Zo veel verhalen te vertellen uit mijn reis door Kenia en Oeganda. Maar ik ben nog volop bezig met foto’s bewerken om die te ondersteunen. Daarom nu al enkele quotes die me bijgebleven zijn.

“It’s an African massage”

Afrikaanse wegen zijn nogal rudimentair. Chauffeurs noemen het door elkaar geklutst worden dan ook met veel plezier een Afrikaanse massage. Alles met een kwinkslag oplossen, daar zijn ze goed in hier.

“We don’t stop near villages for bush toilet. Kids will ruin your magic moment.”

Zo veel voorzieningen zijn er niet, dus stopten we geregeld gewoon midden in de brousse voor een bush toilet. Jezelf verstoppen achter een struik dus. Maar niet te dicht bij dorpen want kinderen zijn bijzonder nieuwsgierig naar wat die bleekscheten allemaal uitsteken. Heb je plots een heel publiek voor je nummer twee.

“The bus has a television. We call it windows.”

Rijden door Afrika is de max. Ook al zit je acht uren op een bus, je verveelt je geen moment. Ongelooflijk wat je allemaal te zien krijgt door gewoon wat naar buiten te staren. Dorpen, steden, wilde dieren, street life, gekke markten, dolgedraaide predikanten, de meest bizarre reclameborden, dansende kinderen, vrouwen met bagage op het hoofd … Beste televisiekanaal ooit.

“Yes we have airconditioning. Just put the windows down.”

Een typische uitspraak. Nee er is geen luxe. Ja we vinden er wel iets op. Tevreden zijn met wat er is.

“Jesus is my co-pilot”

Stond bovenop een bestelbusje dat dienst deed als openbaar vervoer. Zowat elk busje heeft zijn eigen heilige spreuk en ze kunnen het bijzonder goed gebruiken. Rijden als gekken! Levensgevaarlijk om in zo’n ding te stappen. Naast de baan zie je dan ook geregeld half uitgebrande busjes staan.

“My name is Picasso. Want to buy my painting?”

Er lopen heel wat mensen rond in Kenia met de naam Picasso. Zeggen ze toch. Iedereen die wat te verkopen heeft, meet zichzelf een nieuwe identiteit aan. Mama Vegetable, Mister Soft Drink, Mister Money, Picasso, Cookie Monster, … En ook de truken van de foor zijn hilarisch. Twee voor vier euro, drie voor zes! Of special announcement for coke. En dan volgt er niets. Uiteraard krijg je ook een betere prijs omdat je een toffe trui aanhebt of zoiets.

“I have a rape whistle on my knive. But I think the knive will be more effective.”

Kampvuurgesprekken zijn altijd gezellig, zeker als er een toffe bende rond zit. Bovenstaande quote kwam van één van de Canadezen, een heer en meester in de zelfspot. Avontuurlijke reis, dus moest hij wel een mes meenemen. Inclusief fluitje.

“Chris en Barbara .”

Onze gids had een heel aparte manier om soorten scheten te omschrijven. De Chrissssss is een stille vlieger, terwijl de BarBRRRA dan weer een goeie knaller moet voorstellen. Aparte gesprekken inderdaad.

“Elephant or Buffalo, which one is hornier?”

De Afrikanen houden van woordspelletjes. Liefst zo flauw mogelijk. Zoals bovenstaande dus. Nog? Where does the dying man go to? The living room. How do you call an indecisive bee? A may-bee. Dat soort.

“Which one is your muzungu?”

Tijdens het kayakken, had elk van ons een safety-kayakker mee. Hij was gedurende heel de rit verantwoordelijk voor jou. Maar blijkbaar hebben Afrikanen het ook niet altijd makkelijk om blanken uit elkaar te houden. Zeker niets als ze allebei een baard hebben. Muzungu betekent trouwens vreemdeling.

“I’m this black because I ate too much dark chocolate.”

Zelfs mijn safety kayakker hield van flauwe humor.

“How was your shower?”

Opnieuw die Canadees. Jong, single en vooral op zoek. Toen we op een camping wat aan het zeveren waren, kwam er plots een jonge deerne voorbij. Hij zag zijn kans schoon, maar kon niet snel genoeg op een deftige openingszin komen. Dus loste hij maar een “How was  your shower?” Beetje freaky, vooral omdat er een ijzige stilte volgde. Geen succesverhaal.

“We used to think pine cones were tree poop.”

Bekentenissen uit de kindertijd. En ergens klinkt het nog logisch ook.

“We call them disco donkeys.”

Onze safarigids had een andere naam voor zebra’s.

“Only mountains don’t meet.”

Onze chauffeur over waarom hij het zo leuk vond om met een internationaal gezelschap op stap te zijn. Mensen ontmoeten elkaar. Ze wisselen uit en verrijken zowel de ander als zichzelf. Schoon hé?

There is always a plan

Een van mijn favoriete uitspraken. Er loopt geregeld vanalles mis in Afrika, maar ze laten zich daar niet door kisten. We’ll make a plan. Zo veel keer gehoord. Ze vinden altijd wel een oplossing. Voor gelijk welk probleem. Je moet er alleen maar voor (durven) gaan. Niet te veel nadenken, gewoon doen. Geen wonder dat ze hier veel minder stress hebben.

This is Africa

T.I.A. Nog zo’n veel gebruikte uitspraak. This is Africa. Waarmee er meteen een verklaring gegeven is voor het vaak onverklaarbare. Waarom doen mensen dit? TIA. Waarom kan dit in Afrika wel en nergens anders op de wereld? TIA. Ziek van het eten? TIA. En zo voort.

tjoolaard.be