Treinreizen

Sneeuw, boom, koe, bo-bo-bo-bo-boom, koe, weide, auto… Ik voel mijn ogen zenuwachtig heen en weer flikkeren om elk detail in het voorbij vliegende landschap te kunnen vatten. Elke morgen en avond opnieuw is dit mijn half uur. Geabsorbeerd door monotoon geluid, afgesloten van het echte leven. Koptelefoon op en verzinken in mijn eigenste roadmovie, inclusief soundtrack. Maar vooral verstand op nul. Dat half uurtje treinen van en naar Brussel is me heilig.

De reis op zich is dikwijls mooier dan de bestemming zelf. Gek eigenlijk dat ik op een skireis met de Thalys na nog niet op reis ben gegaan met de trein. Ok ik probeer ook in het buitenland zo veel mogelijk de trein te nemen. Leverde me al toffe uren op. Een retro terugtocht van Machu Picchu, kip zoetzuur eten in een volgepropte Israëlische trein en bijna mijn vliegtuig missen nadat een stortbui de Spaanse sporen onder water had gezet. Maar het kan beter, verder en langer. Op seat61 vind je trouwens een schat aan informatie. Een greep uit het aanbod:

De Eastern &Oriental Express

Zeven dagen en zes nachten lang donder je door het verre Oosten. In de gifgroene wagons passeer je langs gouden tempels, tropisch regenwoud, bergpassen, rubberplantages en afgelegen dorpen en stadjes. Ja zelfs enkele iconische plekken genre River Kwai en George Town. Ideaal om het Aziatische landschap te verkennen. Rijdt van Singapore tot Bangkok, maar tickets zijn niet goedkoop. Reken toch op minstens duizend euro. Hier meer info.

De Trans-Siberian Express

9288 kilometer en daarmee meteen de langste spoorlijn ter wereld. Van Moskou, dwars door Siberië naar Vladivostok of Ulaan Baatar langs maar liefst acht tijdzones. Er zijn er zelfs die helemaal tot in Peking rijden. Afhankelijk van je traject doe je er zeven tot 21 dagen over en ben je minstens 3000 euro kwijt. Maar vrienden die de rit al uitreden zijn bijzonder lyrisch. Al was het maar door de gekke mix aan mensen. Meer info op www.luxurytrainclub.com

Hiram Bingham trein

De kortste rit van de lijst maar zeker de moeite. Als je er de centen voor hebt toch, want goedkoop is het niet. Luxe-tripje van Cusco naar Machu Picchu dus, maar je krijgt er wel een brunch, aperitief, live muziek en een prachtig decor voor. En de eindbestemming kan ook wel tellen natuurlijk. 400 euro en je bent weg. Boeken doe je hier. Ik heb het stuk langs de sporen te voet gedaan en moet zeggen dat ook dit een aanrader was.

The Royal Scotsman

Redelijk exclusief allemaal aangezien er max. 36 mensen meekunnen met deze historische trein. Er zijn verschillende reizen (2 tot 7 dagen) die je door de Highlands voeren. Prachtige coupees, wondermooie landschappen en een gids die je alle verhalen vertelt en van echte whiskey laat proeven. Onderweg passeer je de kustlijn, de bekende meren en historische kastelen. Hun website.

Pride of Africa

Ideaal om een stuk van het Afrikaanse continent te ontdekken maar je hebt er wel even voor nodig. 28 dagen lang langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Tanzania, Oeganda en Egypte. Maar het is meer dan treinen. Onderweg stop je voor safari’s, beestenboel en excursies naar watervallen en piramides. Alle info op de site.

De Toy Train” naar Darjeeling

Zijn sporen zijn maar 61 centimeter breed en door zijn kleine locomotief krijgt deze schattigaard ook wel de bijnaam ‘Toy Train’. Maar presteren doet hij. Op 86 kilometer moet hij maar liefst 2000 meter hoogteverschil overwinnen en heeft daar zes uur en half voor nodig. En de uitzichten zijn fenomenaal. Even links kijken en je ziet de Himalaya liggen. Deze trein is wereld erfgoed en een ritje kost 20 euro.

Meer zotte treinreizen staan hier.

tjoolaard.be