Staycation in Antwerpen

In het hoogseizoen ga ik liever niet op reis. Vliegen is duur, hotels vragen een toeslag en locals zijn meestal minder vriendelijk door de toeristische overrompeling. Nee dan tjool ik liever wat rond in eigen land. In Antwerpen bijvoorbeeld. Niet zo evident als West-Vlaamse Gentenaar maar uiteindelijk toch meer dan de moeite!

Wandelingen in Antwerpen

Twee dagen is niet veel dus beperkte ik me tot tochten door Antwerpen zelf. Met gids, om zo veel mogelijk kennis te sprokkelen. Via de toeristische dienst en website vind je alle info. Zelf begon ik op zaterdag met de historische toer, ‘s avonds een spooktocht en zondag een wandeling door de ruien.

De historische wandeling is een toch van twee uur langs de belangrijkste historische gebouwen. Je begint op de Grote Markt, gaat via de Suikerrui naar Het Steen, daarna naar de Vleeshallen, de Sint-Pauluskerk tot aan de kathedraal. Interessante mens ook de gids. Vertelde wat over de geschiedenis van Antwerpen. Antwerpen komt dus helemaal niet van Hand Werpen en Brabo zijn heldendaad. Maar van aanwerpen, ofte kleine ophopingen die ze indertijd voor de stad plaatsten zodat schepen beter konden lossen. Al op gelet trouwens hoeveel Maria-beeldjes er overal in de stad hangen en staan? Komt omdat je tijdens de reformatie korting kreeg op je belastingen als je zo’n vrouwtje aan je huis zette. En over Nello wist de gids ook wat te vertellen, maar daar schreef ik hier al wat over.

Als je meer over de stadslegendes wil weten dan moet je zeker eens de spookwandeling doen. Jan Zonder Vrees, Lange Wapper, de geest op de trontinet (of hoe je dat ook schrijft) en heel wat flauwe humor passeren de revue. Maar ook verhalen over misdadigers en ander gespuis. Meteen ook een ideale kans om de historische stad eens in het donker te verkennen. Krijg je niet genoeg van den donker, dan moet je zeker de Ruien doorwaden. Waden ja, want ze staan voor een stuk onder water. De ruien zijn namelijk oude rioleringen onder de stad. Het stinkt er, het is er vochtig, je komt er ratten, spinnen en pissebedden tegen, maar het is echt de max om eens te beleven. En geen zorgen, je krijgt laarzen, een beschermpak en een gids mee.

Staycation in Antwerpen - Tjoolaard

Andere to do’s

Geen Antwerpen zonder zijn Centraal Station natuurlijk! Mooiste station ter wereld. Met om de hoek de Zoo van Antwerpen. Had veel van zijn pluimen verloren maar is nu toch maar aan een mooie revival bezig. Ook het MAS vond ik behoorlijk indrukwekkend. Zowel ervoor, erin als erop. Indrukwekkend gebouw, indrukwekkend zicht vanop het dakterras en mooie expo’s binnenin. Beetje verder ligt de Badboot trouwens. Een boot met een zwembad zodat je kan zwemmen in water op het water. Vreemd concept à la het openluchtzwembad op het strand van Oostduinkerke, maar wel een gezellige plek.

Maar de prijs voor gezelligheid gaat voor mij toch naar Park Spoor Noord. Een opwaarderingsproject dat zich echt geslaagd mag noemen. Een heel strak bmx- en skatepark, heel veel groen, fonteinen vol spelende kinderen, voetbalveldje, loopparcours, ligstoelen, een outdoor living en een aangename bar. Waar ze nog eens deftig eten serveren ook.  Ik zie me er al perfect een hele dag zitten. Regent het, dan kan je misschien gaan schuilen in de Voetgangerstunnel. Indrukwekkend bouwstuk onder de Schelde. Ah en zeker Chinatown niet links laten liggen. Nooit trouwens. In gelijk welke stad ter wereld is de Chinese wijk altijd het bezoeken waard.

Staycation in Antwerpen - Tjoolaard

Slapen

Ik mocht van Ibis Budget Hotel een nachtje één van hun kamers testen. Vijftig euro ongeveer voor een nacht en daar krijg je voor wat je nodig hebt. Een heel propere, kleine kamer met een dubbel bed, een grote douche, lavabo, bureautje en toilet. Ah en gratis WiFi en een televisie met de nationale zenders. Geen klachten over. Goed bed, vriendelijk personeel, strak design en uitstekende ligging, vlakbij Centraal Station. Het ontbijtbuffet is simpel, maar deftig. Enige mindere is dat het allemaal wel heel steriel en strak overkomt. Klikken voor hotels in Antwerpen.

Staycation in Antwerpen - Tjoolaard

Eten

Ik kan hier uiteraard een gigantisch lange lijst van adresjes neerpoten, maar ga voor deze die ik zelf aangeraden kreeg. In Park Spoor Noord at ik een goeie spaghetti, hoewel ik misschien beter voor het groot ontbijt was gegaan. De Burgerij is een topadres voor dikke hamburgers. Meer dan doorsnee cheeseburger. Met notensla, feta, kippengehakt en zongedroogde tomaten bijvoorbeeld. Zeker de suggesties bekijken.

Voor een koffie kan je terecht in Caffènation of in de Kolonel Koffie. Zeker eens de latté met peperkoek proberen. Zondagavond ging ik eten in de Fiskebar, een visrestaurant. Misschien wel mijn beste keuze van het weekend. Overheerlijke gerechten. De mixed grill is een aanrader, net als de scampi-brochette en de garnaalkroketten. De toren met fruits de mer zag er ook bombaclap uit!

Staycation in Antwerpen - Tjoolaard

Mijn gedacht

Antwerpen, altijd al een dubbel gevoel bij gehad. Dat zijn toch die dikkenekken daar in het Noorden é? Die halve Hollanders? Die die ons boeren of parking noemen? Wel ik vind de stad de max. Eerlijk waar! Mooie gebouwen, veel te doen, leuke sfeer en veel meer speciale winkels. En Chinatown! De mensen zijn er ook een stuk excentrieker. Oké, het was er wel Gay Pride dit weekend, maar toch. Ik zag er twee dwergen waggelen op de Meir, kwam heel wat straatartiesten tegen, zag een man in mini-rok hoge hakken passen en de gekste outfits passeerden de revue. En de Venga Boys! Maar toch zou ik er niet kunnen wonen. Iets aan de stad houdt me tegen. Misschien het accent? Misschien de afstand van Oostduinkerke? Misschien Lange Wapper?

Foto’s

Staycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - TjoolaardStaycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - Tjoolaard - street art Staycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - Tjoolaard Staycation in Antwerpen - chinatown Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - tjoolaard Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - venga boysStaycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - park spoor noord Staycation in Antwerpen - badboot Staycation in Antwerpen - mas Staycation in Antwerpen - mas Staycation in Antwerpen - mas Staycation in Antwerpen

tjoolaard.be