roadtrip

Roadtrippen door Canada: de tips

Ken je dat, vrolijk je huurwagen indienen op de luchthaven, door security gaan, het vliegtuig instappen, je telefoon willen opladen en dan beseffen dat de kabel nog in de huurauto ligt? Yes, kwam ik dus tegen in Canada. Maar ik ben niet alleen. Volgens autoverhuurder Sunny Cars durven Belgen nogal snel iets vergeten in hun huurwagen. De top vijf: telefoonladers, cd’s, zonnebrillen, fototoestellen en speelgoed. Tip 1 voor het roadtrippen naar Canada is dus goed checken of je alles meehebt bij het inleveren.

Canada is een zalig land om te roadtrippen. Prachtige, goed onderhouden wegen door de bossen en langs meren. Uuuuuren rijplezier, maar er zijn wel wat zaken die je moet weten op voorhand.

De tips

♠  Onderschat de afstanden niet. Canada is gigantisch en “niet zo ver” voor een Canadees betekent al snel twee uur rijden. Gelukkig zijn er genoeg stops langs de baan. Leve Wendy’s en Applebees!

♠  In Canada staan de rode lichten voorbij het kruispunt, dus aan de overkant van de straat. Is wel even wennen, zorg maar dat je niet plots in het midden van het kruispunt gaat stilstaan. Ah ja, als je rechtsaf moet, dan mag dat vaak ook als het rood is. Even voorrang geven aan de rest en gaan. Tenzij anders vermeld op een verkeersbord.

♠  De high road is een aantrekkelijke optie omdat je veel tijd wint, maar kies toch maar voor de toeristische baantjes, vaak aangeduid met “scenic route.” Je krijgt er prachtige uitzichten voor cadeau. Soms kan je ook een ommetoer door een natuurpark maken. In Parc de Mauricie bijvoorbeeld, als je van Montreal naar Quebec rijdt.

♠  Let op voor loslopend wild. Die borden staan er dus echt met een reden. Langs mijn route verschillende elanden en herten zien passeren en daar wil je niet op volle snelheid tegen vlammen. Vooral bij valavond en in de vroege ochtend moet je uit je doppen kijken.

♠  Canadezen houden zich niet echt aan de snelheidsbeperkingen. Op sommige plekken kan je er ruim boven gaan en op andere dan weer helemaal niet. Kijk een beetje naar wat de andere chauffeurs doen. In Canada rijden ze trouwens vree à l’aise. Weinig verkeersagressie en zo.

♠  Neem je eigen muziek mee! Ze babbelen potversnippie veel op de Canadese radio.

♠  De benzine is er redelijk goedkoop, dus doe keer zot en neem een muscle car. Lekker Amerikaans. Maar neem er misschien een verzekering bij. Als je via Sunny Cars huurt, dan krijg je een all-in pakket. Moet je je daar geen zorgen over maken.

tjoolaard.be