Rijden door Kroatië

Ik zou het bijna smeken, maar zorg dat je tijdens een trip door Kroatië zeker eens met de wagen of moto rijdt. Desnoods met een bus of liften maar toch liefst zelf aan het stuur. Oppermachtig gevoel. Eerste keer dat ik wou dat ik wel een cabrio had, ook al vind ik dat jeanettebakken. Rijden door Kroatië is de max. Veel nieuwe wegen -oorlog net voorbij remember-, weinig volk op de baan en fenomenale decors. Ok weinig volk in mei toch. Kan misschien al wat drukker zijn in het hoogseizoen.

IMG_0415

Maar toch, gewoon doen. Van Dubrovnik naar Zadar, door naar Plitvice en all the way naar Zagreb. Er is één lange autostrade waar je een kleine tol voor betaalt en al de rest zijn secundaire wegen. Snelheidsbeperkingen zijn aan de trage kant maar worden hier maar zelden nageleefd. De rit van Zadar naar Plitvice bvb. duurt volgens Google Maps normaal gezien twee uur en een half maar valt makkelijk naar twee uur terug te trekken. Tip van de dag; heen via autostrade, terug via de oudere binnenwegen.

IMG_0414

Je rijdt langs de kust, door olijfboomvelden, wijngaarden, bossen, heuvels, bergen, tunnels en zotte bruggen. Overal fotomomenten. Maar ook langs geschiedenis. Af en toe passeer je een dorp waar de oorlogswonden nog bijzonder duidelijk zijn. Kapotgeschoten kerken, gebouwen met kogelgaten, ingestorte huizen. Gek eigenlijk hoe kort geleden hier nog een oorlog woedde. Vandaar ook hun bijzondere trots voor al wat Kroatisch is. Alles is hier voorzien van de typische rode vierkanten. Zelfs zwemshorts en kranten.

IMG_0438

Zeker ook eens af en toe een afslag nemen. Kom je wat verrassingen tegen. Een wegrestaurant volgepropt met opgezette beren, vossen en katten bijvoorbeeld. Waar ze appelsap serveren die al zo ver tijd is dat ze al aan het gisten is. Of in het piepkleine maar overgezellige Nin, een dorpje met de kleinste kathedraal ter wereld en een standbeeld van een bisschop die op een tovenaar gelijkt, met gouden geluksteen. Of het kleine kerkje ter ere van Sinterklaas. Ah en Trogir, een middeleeuwse havenstad waar mensen hun zelfgekweekte groenten op de markt komen verkopen. Let wel op met welk strand je oprijdt, want voor je het weet ben je omsingeld door blote pieten en tieten. Veel nudistenstranden in Kroatië blijkbaar.

IMG_0416

Zorg misschien gewoon dat je cd’s of een mp3-speler meehebt want de Kroatische radio is verschrikkelijk. Precies een aaneenschakeling van onverstaanbare scheldwoorden, vol r-klanken en klinkers. En af en toe een woord dat op Italiaans en Engels gelijkt. Zoiets: “prrrkrrk rrrt srrrro brrk coca cola vlkrrr trr slmnk always ultrrra.”

Mijn gehuurde kar; klein maar dapper

IMG_0437

Potje poker in een wegrestaurant

IMG_0419

Het kasteel van Trogir

IMG_0418

Kerkje voor Sinterklaas

IMG_0404

Overal zitten die

IMG_0403

Coolste naam ooit

IMG_0402

De kleinste kathedraal ter wereld

IMG_0401

De tovenaarbisschop met gouden teen

IMG_0400

Nin

IMG_0398

tjoolaard.be