Kroatië: Zadar en zijn zonsondergang

In Kroatië kan je echt goed lachen met Gentenaars. Veel woorden met een dikke rollende r en dan nog eens zonder klinkers. Krk bijvoorbeeld. Komt er niet goed uit bij de mensen met een keel-r, tot hilariteit van de locals en mezelve uiteraard.

IMG_0407

Soit, ik zit dus in Zadar op een wondermooi appartement met zicht op zee. Redelijk afgelegen, geen lawaai en enkel wat grijsaards op een bankje die niets anders doen dan staren naar de zee. Elke avond opnieuw een prachtige zonsondergang, gelauwerd door grootheden à la Hitchcock, en water zo helder dat ik telkenmale opnieuw ervan wil drinken. Wat ik één keer deed. Geen goed idee. Het blijft zeewater. Er is hier trouwens overal gratis wifi. De perfecte plek om wat aan mijn novelle te werken dus. Geniet trouwens maar eens mee van de zonsondergang hier. Kon ik meteen ook keer mijn nieuw speelgoed proberen.

Zadar zelfs is een charmante studentenstad, opgesplitst in een oud en nieuw gedeelte. Het historisch centrum is klein en gezellig, vol kleine straatjes belegd met glanzende tegels. Overal kerken, ruïnes en bijhorende musea. Die van religieuze kunst bijvoorbeeld, een aanrader. Overdag kuiert iedereen in de winkelstraten en naar de avond toe stromen de terrasjes vol. Het is even zoeken maar je hebt er zalige restaurantjes. Vooral de visgerechten zijn top. Probeer zeker Fosa en Lungo Mare eens. En het ijs uit de tientallen ijssalons.

De leukste plek voor mij blijft de zonnecirkel met het zeeorgel. Zeker eens gaan zitten als de avond valt. De zonnecellen geven een apart licht terwijl wind en golven inbeuken op het orgel, met een muzikaal hoogstandje als resultaat. En om er gekke toeristen de vreemdste dingen te zien doen op de zonnecellen.

IMG_0413

Eenmaal buiten de oude stadsmuren verandert het beeld snel. Allemaal wat minder verzorgd, veel schade van de nog recente bombardementen en een overall jaren zeventig gevoel. Ga je nog wat verder, dan passeer je een verschrikkelijk lelijk vakantiepark en nog wat verder kom je in Diklo terecht, één van de buitenwijken waar mijn appartement ligt. Zeker eens de kustlijn afstappen want die is de max.

IMG_0377

Kroaten zelf zijn wat gesloten, maar relaxed. Ze laten je gewoon met rust en verwachten van jou hetzelfde. Een verademing na enkele passages in landen waar je om de hoek aangeklampt wordt door een verkoper of bedelaar. Tenzij het over geld gaat. Dan zijn het keiharde onderhandelaars. Ook altijd opletten dat ze je geen valse briefjes aansmeren en correct wisselgeld geven.

Hitchcock approves

IMG_0412

Zitten en wachten

IMG_0409

Het zee-orgel

IMG_0408

Toegangspoort tot de oude stad

IMG_0406

Shiny tegels

IMG_0405

Zitten en wachten

IMG_0382

De veerman

IMG_0379

IMG_0378

tjoolaard.be