Lugubere reizen

Niet iedereen reist met hetzelfde doel. De één bezoekt een land om zijn culturele parels, de ander wil alleen maar natuur ontdekken. Urban explorers gaan op zoek naar verlaten en leegstaande gebouwen terwijl travel hackers dan weer zo veel mogelijk flight miles proberen te verzamelen. In Japan kwam ik iemand tegen die alle Disney pretparken in de wereld wou zien en nog anderen proberen hun pasport vol stempels te krijgen.

Dark tourism is ook zo’n segment. Het doel hier is plekken bezoeken die gelinkt kunnen worden aan dood en tragedie. Door menselijke hand maar ook veroorzaakt door natuurrampen. Thanatourism is een subgenre waarbij extreem geweld en dood gepaard gaan. Moordhuizen en zo. Vaak gaat het om oorlogszones, misdaadscènes en behekste plekken. Lugubere toestanden dus. Slum tourism is ook een variant, waarbij je bijzonder arme buurten gaat bezoeken.

Ergens boeit dat lugubere me wel. Als van jongsaf aan fan van horrorfilms en al het occulte. Daarnaast ben ik dit jaar ook bezig met een zijproject rond de vraag “Wanneer is een mens een mens?” en daar past deze vorm van toerisme ook wel bij. Reizen in het algemeen ook uiteraard aangezien je verschillende culturen leert kennen en kan ontdekken wat de mens allemaal heeft kunnen verwezenlijken. Maar ook die donkere kant is eigen aan het menselijke.

Daarom ga ik in 2014 enkele dark tourism spots aandoen. Deze staan op het lijstje, aanvullingen zijn welkom:

Done

  • In Hiroshima bezocht ik al de plek waar de atoombom neerviel. Bijzonder hard en aangrijpend. Een verslagje van een bijzondere ontmoeting staat hier.
  • Nog in Japan trok ik even door Aokigahara ofte het zelfmoordbos. Een mooie en tegelijk zeer bevreemdende plek. Lees je hier.
  • Padang, een stadje in Indonesië is nog zo’n spot. Getroffen door de tsunami, een aardbeving en een vulkaanuitbarsting. Ter plekke sprak ik met mensen die heel hun hebben en houden kwijtspeelden.
  • Ook Palestina heeft zijn miserie al gekend. En toch zijn de mensen er bijzonder vriendelijk, ook al kijken ze elke dag opnieuw op de sporen van oorlog.

To Do

  • Eind februari heb ik geboekt naar Kiev om zo door te trekken naar Tsjernobyl. Hopelijk wordt de situatie in Kiev tegen dan wat beter want momenteel is het niet echt the place to be.
  • Direct na Tsjernobyl vlieg ik door naar Transsylvanië. Uiteraard om het kasteel van Dracula te bezoeken, maar ook om eens te gaan kijken in een gigantisch bos dat vol dolende geesten zou zitten.
  • En daarna gaat de reis verder richting Krakow voor een uitstap naar Auschwitz.
  • In april gaat de rugzak richting Schotland. Vooral om er een paar weken door de natuur te trekken maar aangezien ik er toch ben ga ik even langs in Stirling en Tantallon Castle. Inclusief overnachting.
  • Als ik tijd vind, wil ik ook eens passeren in de catacomben en de rioleringen van Parijs.
  • 100 jaar Eerste Wereldoorlog dus ook meteen een mooie kapstok om zowel Normandië, Flanders Fields, Verdun en Bastogne eens te bezoeken.

dark tourism

tjoolaard.be