Nieuwe categorie! Picture it, ofte het verhaal achter een reisfoto die ik speciaal vind. Als kick-off een monkey.

Waar: Monkey Island, niet zo ver van Iquitos (Peru)
Wanneer: oktober 2011
Met: Nikon D3100 + 18-105 VR lens
Wat: Tijdens een trektocht door het Amazonewoud vertelde een gids me over Monkey Island, een eiland vol… guess what … apen. Niet simpel om er te geraken maar hij kende wel iemand die me naar daar zou kunnen brengen. Niet veel later zaten mijn nieuwe amigo en ik  in een ‘speed’boot op weg naar het eilandje.

Het eilandje zelf is een reservaat waar tientallen soorten apen in het wild rondspringen. Ah ja en ook nog wat toekans, slangen en schildpadden. Niets zit er in een kooi, wat interactie met dieren perfect mogelijk maakt. Zeker als je voedsel in de zakken hebt. En slim zijn ze die monkeys. De ene leidt je af terwijl de andere vakkundig je rugzak leegrooft. Zo ging een wolaap aan de haal met Liesbeth haar zonnecrème om het vervolgens triomfantelijk vanuit een boom te verzwelgen.

Maar de foto hierboven vond ik de strafste. Toont hoe menselijk die dieren eigenlijk zijn. Precies of hij vertelt even de anekdote van de dag aan Liesbeth. En vooral omdat hij ook zijn handje op haar arm legt. Totale interactie en spontaniteit, geen angst aan beide zijden, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Onderstaande foto vind ik ook speciaal om die reden. Aap neemt een bad, ik nader en trek een foto, hij doet alsof er niets aan de hand is. Precies of hij verwachtte dat ik me er gewoon ging bij leggen.

tjoolaard.be