samurai joe

Kyoto: op stap met samurai Joe

Samurai Joe is een fenomeen in Kyoto. Rechtopstaand dotje, traditionele Japanse teenslippers met witte kousen, een prachtige kimono en natuurlijk een zwaard. Stokoud ook en volgens eigen zeggen de laatste samoerai in Japan. Een betere stadsgids kan je je dus niet voorstellen.

Ok, er zijn mooiere plekken in Kyoto dan die op zijn toer, maar de manier waarop Joe het brengt is fenomenaal. Humor zo droog als drie beschuiten, en een onuitputtelijk vat vol anekdotes en weetjes over Kyoto en Japan. Hij loopt er natuurlijk ook al 84 jaar rond. Mooi ook hoe iedereen hem begroet. Samurai Joe was namelijk al meermaals op den teevee. Als hij evenveel op de buis gekomen is, als keren dat hij het vermeld heeft, dan hebben we echt wel met een ster te maken.

Vier kilometer en 5 uur hang je eraan vast. Volg je hem door de kleine straatjes van Kyoto, langs marktkramen waar je mag proeven van lokale specialiteiten en theehuizen die met veel plezier hun werkwijze uit de doeken doen. Of stop je even in een kimonowinkel voor een demonstratie, neem je een groepsfoto voor het paleis en krijg je wat uitleg over de theeceremonie in een traditioneel Japans huis. Telkens opnieuw gespekt met humor en anekdotes.

Maar le moment suprême is natuurlijk de stop in de shinto tempel. Daar laat Joe de stadsgids in zich achter en haalt hij de samoerai naar boven. De katana (samuraizwaard) doet eerst nog een toertje in het publiek waarna Joe als een volleerde blender een gigantische courgette doormidden klieft. Makkie natuurlijk want het ding lag gewoon op de grond. Met de zwevende appels gaat het wat moeilijker, maar na drie pogingen slaagt de grijsaard er toch in het stuk fruit in de lucht doormidden te hakken. Appelmoes voor iedereen, applaus voor Samurai Joe.

Praktisch

Enkele dagen in Kyoto? Zin om een stuk van de stad met een levende legende te bezien? Ga zeker eens op stap met Samurai Joe dan. Op zich stelt de toer niet zo veel voor, maar de man is meer dan voldoende. Zie het als een soort wandelend toneelstuk in een Japans decor. Te boeken via zijn site of Govoyagin. De toer die elke zaterdag loopt kost zo’n 30 euro. Je kan hem ook privé boeken.

Foto’s

tjoolaard.be