Kroatië: Kornati-eilanden en schnapps

Eilanden à volonté hier in Kroatië. Het is dan ook zot moeilijk om te kiezen. Volgens locals in Zadar zijn de Kornati-eilanden het mooist. Een natuurreservaat, de hoogste kliffen van Kroatië en een door bergen omsingeld zoutmeer. Even een boot en kapitein gaan zoeken dus en varen maar. Bedoeling was om ook dit met de zeekajak te doen, maar is blijkbaar te ver.

IMG_0386

En gelijk hadden ze. We vaarden er maar liefst drie uur over. “Drrrrink some schnapps, makes time go fasterrrr,” aldus de kapitein. Niet echt het lekkerste ontbijt maar soit, snel vergeten als je wat rondkijkt. Honderden eilanden passeer je; bebost, enkel rotsen, mengeling, klein, groot, bewoond of verlaten. Ook hun namen zijn de max. Zo is er De Kleine Die Scheten Laat, De Kaap Van Ontucht, De Grote Hoer en Het Gat Van De Oude. Het water is kristalhelder en aan de kustlijnen een soort turquoize. Wondermooi. Zeker als je dan nog eens gigantische scholen vissen ziet passeren, met de machtige kliffen op de achtergrond.

IMG_0391

Eenmaal aan land naar boven tjoolen om op de kliffen even te huiveren als je 150 meter onder je het water ziet kletsen tegen de puntige rotsen. “Drrrrink schnapps, makes you forrrget height.” Maar het zicht is perfect. Eilanden, het zoutmeer, bossen, haventje. Bij het doorhiken bijna op een slang gestapt en uiteindelijk gewoon in het zoutmeer gesprongen om het zweet weg te spoelen. In water van 25 graden! Inderdaad één van de betere eilandjes, maar ik zoek het allemaal nog wat verder voor je uit. Je weet nooit dat hier ook een mijn eiland, schoon eiland-mentaliteit heerst natuurlijk.

IMG_0389

Ondertussen had de kapitein zijn barbeque aangestoken en wat visjes en kip op het rooster gegooid. Weinig groenten, want die zorgen er toch alleen maar voor dat je minder vlees en vis kan eten. Heel even gaf ik hem gelijk want de vis was bombaclap! Zeker in deze setting, dobberend in een baai omsingeld door eilanden. En een grote bidon schnapps die mooi staat te blinken in het midden van de tafel. “Drrrink schnapps, make frrriends in Crrroatia.”

IMG_0395

 

IMG_0394

 

IMG_0393

 

IMG_0390

IMG_0388

IMG_0387

 

IMG_0385

IMG_0384

IMG_0383

tjoolaard.be