Ik krijg bijzonder veel vragen over Japan in mijn mailbox. De max! Vooral omdat ik er ook gewoon graag over vertel. Zot land. Dus stel gerust nog meer vragen via de mailbox, de comments, Facebook of Twitter. Ondertussen zet ik hieronder al een hele lijst van tips. Wat later werk ik de reeks over Japan wat verder uit.
TIPS
Planning
Ik zat er 25 dagen en kwam nog gigantisch veel tijd te kort. Dus goed plannen waar je naartoe wil en zeker niet te ambitieus zijn. Alleen al in Tokio zou je 12 dagen kunnen blijven. Maar van wat ik anderen horen vertellen heb, is het wel de moeite. Mijn toer: Tokio (7d) – Nara (1d) – Kyoto (5d) – Osaka (4d) – Hiroshima (3d) – Nagasaki (1d) – Fukuoka (3)
www.govoyagin.com is een bijzonder goeie site om tours, workshops etc te boeken. http://www.japan-guide.com/ is de beste website met info en tips voor reizen in Japan. Je vindt er uitleg over hoe je openbaar vervoer moet gebruiken, tafelmanieren, to do’s, enz enz. Heeft me gigantisch veel geholpen.
Tatoeages zijn trouwens taboe in Japan en worden geassocieerd met de Yakuza (Japanse maffia). Hou er rekening mee, want op sommige plekken mag je niet binnen met inkt. Onsens bijvoorbeeld. Op straat probeer je ze ook best wat te bedekken.
Vervoer en transport
De Japan Railpas is sowieso de goedkoopste optie om te reizen. Zeker als je andere steden wil doen. De Shinkansen is duur. Ter plekke koop je best ook een Suica-kaart voor het openbaar vervoer. Nice and easy. Gewoon opladen voor een paar euro’s en dan scannen bij de poortjes. Als hij leeg is kan je gewoon herladen langs de zijkant. In Japan betaal je trouwens bij het afstappen wat ergens ook een stuk logischer is.
Ik had een portable wifi-device gehuurd via internet. Oppikken aan de luchthaven en terugsturen met de post. Klein toestelletje dat je constant wifi geeft. Bijzonder gemakkelijk in combinatie met een smartphone en Google Maps. Op Maps staan namelijk alle openbaar vervoersmiddelen. Zo kan je gewoon een plek ingeven als bestemming waarop Maps zegt welke trein/bus/wandelweg je wanneer en waar moet nemen. En hoeveel het je gaat kosten. Heb ik enorm veel tijd mee uitgespaard.
Extra tip via Stijn Van der Linden: HyperDia. Ideaal voor informatie over het openbaar vervoer.
Eten en slapen
In alle stations kan je goedkoop en lekker eten. Bijna alle restaurants hebben er een Engels menu of een kaart met foto’s. Als je niet weet wat je moet doen met je eten, kijk dan naar wat de rest doet :). Was je tenminste je handen niet in je soep. Slapen doe je best in hostels en ryokans. Hotels zijn bijzonder duur en nogal onpersoonlijk. Japanners reizen heel vaak in eigen land, dus leer je ook heel makkelijk Japanners kennen in hostels. Ga ook eens op café met Japanners. Als ze wat gedronken hebben zijn het echt hilarische wezentjes.
To do
Baseball is big in Japan en altijd leuk om eens een wedstrijd te gaan checken. Ook voetbal is een hele beleving. Daarnaast, elke wijk die je doet, moet je zowel ‘s avonds als overdag doen. Wereld van verschil. Ook veel naar boven kijken. Heel veel restaurants, clubs, winkels e.a bevinden zich op de verdiepen. Ga ook naar zo veel mogelijk shows en bizarre bars. Cat café, maid bar, robot restaurant, zombie bar, … Op internet staan hele lijsten van thematische shows en bars. Bij momenten extreem bizar en vaak hilarisch. En zeker ook natuur opzoeken. Japan heeft prachtige hikes door de bossen en bergen. Tempelroutes zijn de max. Slapen in een tempel, bezinnen met een monnik en wandelen langs oude pelgrimpaden. Mount Fuji kan je enkel beklimmen tijdens de zomer. Ik vul dit later aan per stad. Neem ook cadeaus mee. Japanners flippen op Belgische chocolade. Kan veel deuren openen.
Praktisch
Japanners spreken over het algemeen amper Engels of zijn te verlegen om het te spreken. Complimenten geven over hun Engels helpt. Lukt het echt niet, vraag dan of ze het willen schrijven. Vaak kunnen ze beter schrijven dan spreken. ‘Sumimasen’ (soemiemasen) is het belangrijkste woord. Betekent ‘excuseer’ en kan je in zowat alle situaties gebruiken.
Japan valt mee qua prijzen, maar voorzie toch genoeg budget. Het is geen land om low budget te doen want je gaat te veel coole dingen missen. Geld afhalen in Japan is trouwens niet evident. Veel ATM’s werken niet met buitenlandse kaarten. In postkantoren kan je altijd terecht, maar hou rekening met de sluitingsuren. Meer info hierover op http://www.japan-guide.com/e/e2208.html.
Japan is het veiligste land ooit. Je reserveert er je plaats in een restaurant bijvoorbeeld door je telefoon op tafel te laten liggen. Er wordt amper gestolen. Ze staren je wel aan want als blanke ben je een bezienswaardigheid. Mannen houden op de metro best hun beide handen bezet. In de hand je telefoon en de andere rond een paal of zo. Dan kunnen ze je zeker niet beschuldigen van ongewenste intimiteiten. Seksuele perversie is een groot probleem daar.
Maar ga vooral met een open mind gaan en probeer niet te be- of veroordelen. Ja ze zijn anders, ja ze zijn virtueel en ja ze zijn een beetje creepy. Maar het wordt allemaal zo veel cooler als je gewoon probeert mee te doen. Lees ook manga’s op de trein, ga ook karaoke zingen op de 54ste verdieping, dans mee met de maids in een maid bar, … Ze hebben niet liever dan dat je je ook volledig laat gaan. Gereserveerdheid is voor op de werkvloer, daarbuiten is’t freedom.