is japan duur?

Is Japan nu echt zo duur?

Is Japan duur?

Japan wordt vaak bestempeld als een schijteduur land. Maar is dat ook wel zo? Wel, dat bepaal je voor het grootste deel zelf. Het is natuurlijk geen Indonesië of Bolivia, dus slapen voor een euro en dertien t-shirts voor twee dollar ga je niet vinden. Los daarvan kan je wel relatief goedkoop reizen door Japan. Of er 10.000 euro per week verdoen. Hangt heel sterk van je reiswijze af. Sinds de economische crisis en de nieuwe economische politiek van Japan is de muntwaarde trouwens serieus gedaald. Reizen in Japan is dus al een pak goedkoper in vergelijking met drie jaar geleden. De toeristische sector heeft ook wat klappen gehad van de vele (natuur)rampen dus ook daar gingen de prijzen omlaag.

Ik had een schone pot bijeen gespaard omdat ik geen zin had Japan als low budget reis te doen. Maar ik ben zeker ook geen big spender. Tijd voor een overzichtje van mijn uitgaven.

Vliegticket

Na veel zoeken had ik een relatief goedkoop ticket gevonden via Air France. Niet het goedkoopste dat er was, want ik heb deze keer ook rekening gehouden met reisduur, aankomsttijd en vertrek. Daarnaast ook extra verzekering genomen want in Japan durft de aarde wel eens beven. Ik boekte ongeveer een twee maand op voorhand.

Totaal: 700 euro

Besparen? Er zijn zeker nog goedkopere tickets te vinden. Minder comfortabele vluchten bvb. Of langer op voorhand boeken.

JR Railpas en openbaar vervoer

Openbaar vervoer is iets goedkoper dan in België, afhankelijk van de stad waarin je bent. De hogesnelheidstreinen zijn qua prijs te vergelijken met een TGV hier. Dus een ritje van Tokio naar Kyoto (dikke twee uur) kost ongeveer 100 euro. Binnen Tokio kost een metroticket van Tokyo Station naar Akihabara (12min) nog geen euro. Ik kocht een JR Rail pass voor drie weken en dat kostte me 426 euro. Daarin zaten alle hogesnelheidstreinen, metronetwerk in Tokio en wat openbaar vervoer in andere steden. Ik heb er net geen winst mee gedaan, maar als je voor een kortere periode gaat en van plan bent meerdere steden te bezoeken, dan komt het wel goedkoper uit. Je kan het ook mooi uitrekenen met Google Maps. Die geeft je telkens de kostprijs van een rit. Taxi’s zijn te vermijden want bijzonder duur. Zeker ‘s nachts. Ik heb er ene moeten nemen naar de luchthaven omdat de treinen nog niet reden. Kostte me 60 euro voor een rit van 20 minuten.

JR Railpas: 426 euro
Openbaar vervoer: 24 dagen aan gemiddeld 6 euro per dag = 144 euro
Taxi: 60 euro
Totaal: 630 euro

Besparen? In Japan rijdt ook een heel netwerk van nachtbussen. Die zijn stukken goedkoper dan de hogesnelheidstreinen maar doen er wel drie keer zo lang over. In steden als Hiroshima en Kyoto kan je kosten op openbaar vervoer drukken door een fiets te huren. Kost je 4 euro per dag. 

Slapen

Ook hier weer sterke prijsverschillen. Ik heb kamers gezien van boven de 1000 euro, van 100 euro en van 12 euro. Meestal sliep ik in hostels, in kamers van vier à zes personen. Gemiddeld betaalde ik daar 18 euro per nacht voor. De laatste twee nachten sliep ik in een traditionele ryokan, in een privé-kamer en dat voor 30 euro per nacht. Tweepersoonskamers in een hostel kosten ongeveer 40 euro per nacht.

Totaal: 438 euro

Besparen? Couchsurfing is redelijk populair in Japan. Japanners willen maar al te graag vreemdelingen leren kennen en stellen dus hun zetels met veel plezier ter uwer beschikking. 

Eten en drinken

Het begint afgezaagd te worden, maar ook hier weer een heel breed prijsgamma. Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden. Ik ging sushi eten en betaalde voor 8 bordjes met twee sushi’s tien euro. Een pot ramen kost je nog geen twee euro. Een bentobox (soort lunchbox) kost je zeven euro voor een goeien. Water is altijd gratis. Bier en frisdrank zijn meestal wel duurder. Gemiddeld drie euro per glas. Lang op café zitten kan je dus uiteindelijk nog duur uitkomen. Nu, ik drink geen alcohol dus daar bespaar ik wel veel op.  In een automaat betaal je 90 cent voor een flesje water en 1,2 euro voor frisdrank. Ik reken op gemiddeld 30 euro per dag voor mezelf. Daar zitten dagen tussen waarop ik veel minder verdaan heb en dagen waarop het ook wat meer mocht zijn.

Totaal: 750 euro

Besparen? Stations zijn meestal iets goedkoper om te eten. En fastfoodketens ook. Noedels zijn spotgoedkoop en zelf koken in een hostel zal je ook wel wat stuivers besparen. Supermarkten bieden trouwens ook altijd een warme hap aan tegen heel lage prijs. 

Vertier en activiteiten

Musea en tempels bezoeken in Japan is spotgoedkoop. Als ze al niet gratis zijn, dan kosten ze je ongeveer 4 euro. Grotere attracties genre het Osaka Aquarium (18 euro), Robot show (38 euro), Universal Studios (55 euro), Maid Bar (25 euro) en voetbalmatch (20 euro). Ik deed er nog enkele gegidste tochten bij (15 euro ‘t stuk) en volgde een sushi kookles (20 euro).

Totaal: 400 euro (schatting wel, da’k begod niet meer weet hoeveel tempels ik bezocht heb)

Besparen? Euhm gewoon niet gaan zeker? Musea zijn op bepaalde dagen gratis. En natuurlijk zijn er ook heel wat activiteiten die niets kosten. Gewoon wat sightseeing doen of in de natuur gaan wandelen. Shoppingcentra zijn vaak ook een attractie op zich, zeker qua people spotting. 

Shoppen

Japan is voor bepaalde zaken goedkoper en voor andere dan weer duurder. Electronica is goedkoper. Soms zelfs tot één derde. Zeker als je Japanse merken genre Sony koopt. Kleren zijn goedkoper in de grote ketens. Een t-shirt die ik in een Belgische H&M kocht kostte 20 euro, in Japan 12. Levis, Northface en Carhartt zijn hetzelfde van prijs als hier. Ik heb de indruk dat alles voor persoonlijke hygiëne dan weer duurder is. Boeken, games en cd’s kosten even veel. Ik kocht er een winterjas voor  75 euro, enkele dvd’s voor 15 euro, een heel pak souvenirs (200 euro) en dus ook een extra handbagagevalies (10 euro), voor 30 euro mangastrips, twee koptelefoons voor samen 40 euro, een extern scherm voor de Sony Action cam (70 euro) en een beschermhoes voor mijn Nikon 1 (30 euro). En dan vergeet ik waarschijnlijk nog dingen.

Totaal: 500 euro (schatting)

Besparen? Stelen zou ik nu niet doen. Wordt gezien als één van de laagste zaken die je kan doen. Maar veel souvenirs kosten je helemaal niets. Deze bijvoorbeeld. Goed rondkijken wat er allemaal te rapen valt. 

Eindbalans

2918 euro aan ‘noodzakelijke’ kosten en 500 euro erbij aan spullen die ik er gekocht heb als souvenir of cadeau. En dat voor 26 dagen met een vliegticket inbegrepen. Valt heel goed mee niet? Ok, geen spotgoedkope reis, maar als je wat uitkijkt kan je er zeker nog 500 euro vanaf doen. Zeker als je met twee reist.

Meer specifieke vragen? Stel gerust.

foto's japan

tjoolaard.be