How to be Irish op St.Patrick’s day: Tinderresearch

Sint Patrick zou moeten weten dat ik mijn Ierland-research via Tinder gedaan heb, hij probeerde meteen me te dopen. Die mens, Paddy voor de vrienden, is trouwens de heilige bij uitstek in Ierland. Sint Patricius slaagde er namelijk in Ierland te kerstenen en jaagde meteen ook alle slangen van het eiland weg. Niet vertellen aan de fanboys, maar eigenlijk was de slang gewoon een metafoor voor de heidense religies. Ah ja, hij introduceerde ook het klaverblad als embleem. Zijn naamdag op 17 maart staat dan ook garant voor een feestje.

Ideaal moment dus om eens af te zakken naar Dublin. Maar niet voor ik mijn research gedaan had. Via Tinder dus. Honderden keren swipen naar rechts en alle matches (man en vrouw) dezelfde vraag stellen: how can I be Irish? Een twintigtal mensen gaven een antwoord, de één al wat euhm aparter dan de ander.

De weirdo’s

Het is en blijft Tinder dus aan oneerbare voorstellen en bijzonder vreemde antwoorden geen gebrek. Vooral bij de venten! Ik moet trouwens dringend eens uitzoeken hoe foto’s van mijn naakte zelve doorsturen me meer Irish gaan maken. Leprechaun en pot of gold als metafoor voor de geslachtsdelen waren ook populair.

dublin ierland

De tips

Al een chance dat er ook wat deftige tips tussen zaten. Een overzicht van hoe je zo Iers mogelijk kan zijn op St. Patrick’s day:

    • Zeg nooit Patty tegen Paddy (Saint Patrick). Patty is een Engelse naam en gezien de geschiedenis tussen Engeland en Ierland ligt dat nogal gevoelig. Zeg dus ook nooit Engelsman tegen een Ier en The Troubles zijn geen goed gespreksonderwerp deze dagen.

 

    • Daaraan gelinkt; hoe grappig het accentje ook is, probeer toch maar niet van het na te doen. En al zeker niet van het oorspronkelijke gaelic te lezen (as I did). Impossibru! Komt nogal beledigend over. Met gewoon Engels kunnen ze hier wel leven.

 

    • Go green, go Irish. Overal in het straatbeeld zie je groene kousen, jassen, voetbaltruitjes, groen verlichte gebouwen en geschminkte kaakjes. De die hards (maar vooral de toeristen) gaan ook voor accessoires genre leprechaun hoeden met baard, kroontjes en fluogroene oplichtende brillen.

 

    • Drinken, drinken, drinken. Populairste antwoord by far en dus ook meteen bevestiging van het cliché. Sloten bier worden hier verzet en dat al van vroeg op de dag. De pubs zitten stampvol en overal live bands. Partyboys gaan best naar Temple Bar, zowat de Overpoort van Dublin. Losbandig drankgelag, feest à volonté en een ultieme walk of shame vroeg in de ochtend. Ah ja dat groene bier, blijf daar maar van weg. Alleen toeristen drinken het goedje. Guinness is the way to go.

 

    • Maar er is meer te doen dan drinken. De St.Patrick’s Day parade is behoorlijk indrukwekkend. Duizenden mensen komen de straat op om de optocht te bekijken. Overal straatartiesten ook en naar het schijnt zou de misviering imposant zijn. Check zeker ook de kalender want er zijn toneelstukken, races op het water en kermissen in’t stad.

 

    • Ieren zijn goedlachse mensen en maken veel lawaai. Gewoon meedoen.

 

 

    • Leer riverdancen.

 

 

When in Ireland… River dance! #dublin #ireland

A video posted by Niel Van Herck (@sanssoucicrea) on

tjoolaard.be