Charlesville & bootreizen

Een goeie 15 jaar lang voer de Charlesville tussen Antwerpen en het Congoles Matadi. Tussen 1951 en 1967 bracht het 154 meter lange schip telkens een driehonderd mensen naar de toenmalige kolonie en terug. Drie weken lang zaten emigranten,  paters, missiezusters, avonturiers en handelaars samen hun zeeziekte te trotseren tot de luchtvaart  en de onafhankelijkheid van Congo de tocht helemaal overbodig maakte. De Charlesville werd verkocht aan een Duitse rederij en omgebouwd tot drijvende jeugdherberg. Helaas is het kostenplaatje voor onderhoud te hoog en gaat de laatste Congoboot nu ook onder de sloophamer.

congoboot-charlesville-voor-antwerpen-niet-haalbaar-id1894770-1000x800-n

Moet echt een zotte tocht geweest zijn trouwens. Zenuwachtig op de trein zitten naar Antwerpen-Centraal, tochtje door ‘t Stad naar de dokken en onder belangstelling van honderden kijklustigen het loopbrugje over. Meteen overvallen worden door de tropische geur van het schip en je kajuit gaan opzoeken. Klaar voor een drieweekse tocht richting Afrikaans avontuur. Het leven op het schip was de perfecte voorbereiding. Spanningen, plezier, losbandigheid, liefde, de evenaarsdoop, de dood. Deze mensen vertellen je er alles over. Hier staat een documentaire.

“In die dagen namen oudere mensen zelfs hun doodskist mee de boot op. Kwestie van in doodsnood voorzien te zijn.”

Bootreizen

Ook al ben ik geboren en getogen aan zee, echt op reis gaan per boot heb ik nog niet gedaan. Oké wel den oversteek naar Engeland, een tocht op Bosphorus en de Amazone deels afvaren, maar nog nooit een lange reis. Keuze genoeg nochtans!

1. Fjorden Van Noorwegen

De Hurtigruten Ferry Route is een elfdaagse tocht langs de Noorse kust. Je vaart langs prachtige eilanden en fjorden, stopt in 34 havens en krijgt daar telkens de tijd om even de benen te strekken. Of om gewoon af te stappen en wat langer te blijven natuurlijk. Deze pagina helpt je al heel wat op weg mocht je geïnteresseerd zijn.

2. De Amazone af

amazonasIk ging al een klein stukje van de Amazone af en het was bijzonder indrukwekkend. Overal natuur, de gekste beesten, roze dolfijnen, piranha’s, inheemse volkeren langs de waterkant… De Amazone van bron tot monding afvaren moet dan ook een fenomenale ervaring zijn. Je begint in de Peruviaanse hoogvlaktes en vaart via Venezuela, Bolivië en Ecuador 6200 km tot in Brazilië.  Uiteraard hoef je niet de volledige tocht te doen en kan je ook gewoon je hangmat vastklikken op een slowboat, anywhere down the route.

3. Franklink River, Australië

Niet voor doetjes deze. In een raft donder je de wilde rivier doorheen het Tasmaanse reservaat naar beneden. Minstens acht dagen lang, meestal twee weken. Kan alleen maar tussen december en maart trouwens en je moet karrenvrachten ervaring hebben om nog maar in de boot te mogen stappen. Maar los van al dat extreme vaar je door één van werelds mooiste, ongerepte natuurreservaten. Tochtje boeken kan via deze site.

4. Quetico Provincial Park, Canada

Voor de kayakers en kanovaarders onder ons. 4800 km² natuurreservaat met 1500 km kano-routes. Daar ben je al een tijdje zoet mee. Je vaart van camping naar camping of in lussen, op je eentje of met een gids. Onderweg kan je elanden spotten, je hengel uitwerpen of tot rust komen in de bossen. Meer info vind je op de site van het park zelf.

5. Galapágos eilanden, Ecuador

free-wallpaper-9De eilandengroep behoort tot Ecuador maar ligt op 1000 kilometer van de Zuid-Amerikaanse kust, in de Stille Oceaan. Darwin maakte de eilanden wereldberoemd door er vijf weken lang alle fauna en flora te bestuderen en zo zijn evolutietheorie in elkaar te boksen. Pinguins en andere vogels, zeeleeuwen, leguanen, schildpadden en tal van unieke diersoorten, allemaal daar te spotten. Je kan kiezen hoe je er naartoe vaart en afhankelijk van je type boot en trip doe je er drie tot 20 dagen over. Maar niet en masse aub, want het ecologisch systeem van de eilanden wordt sterk bedreigd door de overspoeling van toeristen. Meer info? Place to be.

6. De Nijl, Egypte

Nog zo’n topper. Met een felucca de Nijl afvaren. Felucca’s zijn traditionele zeilboten zonder motor, dus je aankomstdatum kan nogal variëren. Je stapt de boot op met acht à twaalf personen en zowat de ganse trip speelt zich af op het met kussens volgepropte dek. Slapen en eten doe je dus op het schip, in openlucht. Lijkt me zalig. De crew kookt aan boord, terwijl jij wat zwemt in het water, naar de krokodillen staart of de mede-matrozen leert kennen. Operators genoeg, hier vind je al eentje.

Tips tegen zeeziekte

  • De boottocht uitgerust aanvangen.
  • Geen koffie en alcohol en dat al vanaf de dag voor vertrek.
  • Vooraf een stevige maaltijd, maar niet overdrijven met vet, beleg en zout. Zou is trouwens echt een boosdoener.
  • Eet tijdens de tocht veel energierijke snack. Mandarijnen, energybars, koekjes, …
  • Warme en droge kledij. Van koude word je sneller misselijk.
  • Je wordt sneller ziek in je kajuit dan bovendeks. Geef je over aan de beweging. Niet verzetten dus.
  • Er bestaan pleisters en pillen tegen zeeziekte.
  • Gember en cola zouden ook helpen. Sommigen steken een watje in het oor, rechts voor linkshandigen en omgekeerd.
  • Heb je het toch zweten? Eet droog voedsel, drink veel water en wees zo actief mogelijk op het dek. Afleiding helpt. Sturen nog het meest.
tjoolaard.be