Burning Man: wat doet een mens daar eigenlijk?

Lopen mensen op Burning Man echt in hun bloten? Is iedereen daar zo stoned als iets? Eet je dan alleen brood? Doet iedereen daar elkaar constant in het openbaar binnen? Afgelopen weken kreeg ik de meest uiteenlopende vragen over het festival in de woestijn. Vooral over de praktische kant en wat er nu eigenlijk juist te doen valt. Een handleiding krijg je later van me, maar ik schets nu al even een dag en wat speciallekes van Burning Man.

07u30: ‘s Nachts zakt de temperatuur behoorlijk stevig dus moet je je wel goed induffelen. Maar van zodra de zon opkomt, gaan de graden weer omhoog en lig je dus te puffen in je tent. Vroeg wakker en laat in je nest.

08u00: Aangezien mijn eten in de iets koelere en minder bestofte auto ligt, moet ik wel uit mijn tent kruipen. Op de 30 meter tussen kar en tent, zeg ik vijf keer goedemorgen.

08u05: Meestal bestaat mijn ontbijt hier uit beschuiten doppen in pindakaas of confituur en fruit, maar Tim, een Belg die ik hier leren kennen heb, was ook al wakker en had zin in iets steviger. Hij had de eieren, ik het spek, goed team!

09u30: Koffie is mijn benzine, maar stom genoeg heb ik dat niet bij. Dus spring ik elke morgen op de fiets, beker in de hand, op zoek naar het zwarte goud. Makkelijke klus hier, aangezien heel wat kampen het aanbieden. Vandaag kies ik voor Shelter, een kamp met een schaduwiglo. En ze bieden kaastoast aan ook!

10u45: Ik ben aan de praat geraakt met een Amerikaan. Hij houdt van kleine objecten herstellen. En laat ik nu net een kaleidoscoopje met gebroken ketting hebben. Hij haalt zijn gerief boven en op een kwartier tijd hangt alles terug aaneen. Zomaar.

12u00: Middageten doe ik hier niet echt. Veel te warm voor en eigenlijk vul je je maag met water en andere drank die je aangeboden krijgt.

13u20: In kamp X is een buikdanscursus bezig. We kijken even maar rijden door naar de Pink fitness, een gay fitness waar je protein shakes kan krijgen. Om gewichten omhoog te gooien is het wel wat warm.

15u40: Er steekt een stofstorm op dus zit er niets anders op dan terugkeren naar het kamp, je masker en goggles opzetten en wat in de hangmatten liggen.

17u00: De avond valt traag en neemt de temperatuur mee. Ideaal moment voor foto’s dit, dus trek ik de Playa op. Kunstwerken gaan bekijken en vooral heel veel rondfietsen.

18u30: In het kamp waar ik bij aangesloten ben is er een bbq aan de gang. Met hot dogs en hamburgers. Heel wat mensen van omliggende kampen en verder komen eens piepen, conversatiemogelijkheden genoeg dus.

23u00: Eenmaal de nacht helemaal gevallen is, gaan de fietslichten aan. Op zoek naar feest. In de muziekkampen rondom de playa is altijd wel iets te zien, maar de echte feesten gaan door op de deep playa.

05u00: Tent in en proberen slapen.

Het lijkt routineus maar er is zo veel te zien en te doen dat een dag eigenlijk altijd boeit. Ook als je helemaal geen fan bent van feest en muziek. Burning Man is dan ook verre van een muziekfestival.

Kunst

De (deep) playa staat vol met kunstwerken. Groot en klein. Vuurspuwende octopussen, lichtgevende brandweerwagens, fluffy konijnen, fluopaarse boodschappen, rondrijdende piratenschepen, je kan het zo gek niet bedenken. Alle werken gaan bekijken kan op zich al een hele Burning Man vullen.

“Straattheater”

Niet echt theater maar er zijn heel wat shows op Burning Man. Van ronduit gore rond erecties tot een replica van de Thunderdome uit Mad Max waarin geknokt wordt op leven en dood. Ongeveer toch. Maar ook rondlopende reuzen, een stoet van monniken die de lampen komen aansteken, een naakte optocht, … Eén avond is er zelfs een TedX-podium, inclusief talks over astrofysica, technologie en biologie.

Verkleden

Iedereen loopt rond op Burning Man gelijk hij/zij wil. Of dat nu poedelnaakt is of in een gorillakostuum, het maakt niet uit. Eén ding is wel, er draagt amper iemand normale kleren. Je hebt de cock-shirters, die een omgekeerde monokini dragen, vrouwen in fluffy botten, maar ook burners die uren werk in een Mad Max-achtig kostuum gestoken hebben. Sommigen hebben aan een strategische kous voldoende, andere voelen zich dan weer goed spacey in hun zilveren pak.

 

Thema-kampen

Heel wat kampen bieden een speciale activiteit aan. Sommigen zijn gespecialiseerd in de meest bizarre cocktails, andere in ontbijt of muziek. Maar er zijn er net zo goed met trampolines, een casino of een uitkijktoren om ver boven het festival te kijken. Andere kampen gaan nog verder en bieden iets minder voor de hand liggende zaken die heel vaak in het seksuele liggen. Of in het bijzonder absurde zoals tepelstempels laten zetten en rollerdisco in de woestijn.

Workshops

Op Burning Man kan je echt alles leren. Van mediteren tot masturberen, van circustechnieken tot speed reading. Wil je liever unicorn-hoorns maken? Ook dat kan. Het boekje met workshops is een dikke veertig pagina’s dik, dus je zal er wel je goesting in vinden. En allemaal gratis é.

De tempel

Misschien wel het meest indrukwekkende stuk van Burning Man. De tempel is een gigantische houten constructie die op de laatste zondag in brand gestoken wordt. Het is een plek waar mensen samen komen om te bidden, om afscheid te nemen van hun verleden en hun demonen te bestrijden. De muren staan vol met boodschappen en de sereniteit vormt een enorm contrast met de rest van het festival. Moeilijk om hier onbewogen bij te blijven.

The Man

The Man is het meest iconische beeld van Burning Man. Dit jaar werd hij naar het iconisch beeld van Da Vinci gevormd, maar ook nu stond het houten beeld symbool voor het kapitalisme, de corporate wereld, individualisme, … Op de laatste zaterdag gaat hij in de fik, waarna het dierlijke in de mens ter plaatse helemaal losbreekt en ontaardt in een gigantisch feest.

Foto’s

tjoolaard.be