flyfit earplugs

Wat doen tegen oorpijn op het vliegtuig?

Zoals je waarschijnlijk wel al door hebt, ik vlieg nogal veel. Zadelt me op met een gigantisch ecologisch schuldgevoel, dat ik probeer te compenseren met zo duurzaam mogelijk leven op andere vlakken en door een centje te geven aan WWF.

Maar ik zit met nog een ander probleem, namelijk oorpijn bij het opstijgen en landen. En niet gewoon zo’n ambetant gevoel dat je even weg kan kauwen of doorblazen met je neus dichtgeknepen. Nee een stekende pijn binnenin mijn oren. Vreemd genoeg alleen bij het vliegen en bijvoorbeeld niet bij het duiken.

De oorzaak

Als een vliegtuig opstijgt, daalt de luchtdruk in de cabine. Daardoor zet de lucht in het middenoor uit. Normaal ontsnapt die lucht via de buis van Eustachius en de keel. Bij het dalen, stijgt de luchtdruk en krijg je onderdruk in het middenoor. Daardoor wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. En dat kan pijn geven, zeker als je verkouden bent of zo. De één is er ook gevoeliger aan dan de ander.

Oplossingen

  • slikken, geeuwen of kauwen
  • de onderkaak bewegen
  • de valsalvabeweging: mond toe, neus dichtknijpen en ‘snuiten’
  • wachten tot na de landing en tandjes bijten

 

FlyFit Earplugs

Geen makkelijke slaper ik. Van het kleinste geluidje word ik wakker, dus slaap ik altijd met oordoppen in. In het zoeken naar geschikte doppen, vond ik FlyFit plugs. Oordoppen in de speciale materie AlpineThermoShape die zouden helpen tegen drukpijn in de oren. Moest ik wel eens proberen dus.

De vlucht naar Dublin was het ideale moment. Net voor aanzetten de oordoppen ingestoken, ondertussen nog steeds een normaal maar gedempt gesprek kunnen houden en dan vertrekken. En als bij wonder was de pijn stukken minder. Geen kauwgom in de mond, geen geeuwtjes, enkel de doppen. Test geslaagd dus.

Nu het afdalen nog, meestal het stuk waarbij de pijn het hevigst is. Misschien kwam het omdat ik al wat vermoeider was van de vlucht of me gewoon wat enerveerde aan de krappe ruimte, maar op dit moment boden de doppen weinig soelaas. Daar was de pijn. Minder dan anders, maar ik zou nog eens moeten testen of dit geen placebo-effect was.

Dus. Om te slapen zijn ze ideaal want ze blijven zitten en ze kuisen makkelijk. Maar of ze echt helpen tegen het drukverschil? Moeilijk te zeggen. Ik zou neigen naar ja, maar zou ze wat meer moeten testen. Helaas heb ik ze laten liggen in mijn hotelkamer in Dublin. Niet zo slim dus, maar ik bestel zeker een nieuw paar.

 

 

 

 

Disclaimer: Alpine heeft me een paar FlyFits opgestuurd, maar dat had weinig invloed op mijn mening over het product. 

 

tjoolaard.be