verbier

Verbier: met 3000 kerstmannen de piste op

Verbier: met 3000 kerstmannen de piste op

“Zo op tijd zijn ze toch niet meer, die Zwitsers!” Een persfotograaf op de brug boven het perron doet zijn beklag. De kerstmantrein heeft vijf minuten vertraging en dat zint hem niet. Nee, ik heb geen hallucinogenen binnen, we waren wel degelijk aan het wachten op de kerst-man-trein. Elk jaar opnieuw organiseert skistation Verbier rond sinterklaas een klein festivalletje. Wie verkleed komt als sint of kerstman mag gratis de piste op. En de afterparty in de après-ski krijg je er zo bij. Ondertussen rolde de trein traag binnen. Horden rode mannetjes met skilatten en boards op de rug stappen uit en zwermen richting de liften. Ho-ho-ho.

Absurd is het sowieso. Zit je daar in een liftje met recht voor je een dame met kerstmanbaard en links een sinterklaas met gigantische skibril op het hoofd. En blijkbaar waren we allemaal heel braaf geweest, want de sneeuw viel met bakken uit de lucht. Veel zichtbaarheid was er door lage wolken niet, maar de rode kerstvlekken contrasteerden als bakens in de mist. Rustig naar achter leunen, je board over de diepsneeuw laten zweven en ondertussen het haar van die valse baard uit je mond halen. De rode piste kreeg plots een heel andere betekenis.

Aan elke lift werd duidelijk met hoeveel we eigenlijk echt verkleed rondliepen. Telkens een lange rode sliert, klaar om die beentjes heen en weer te duwen in ruil voor sneeuwpret. Heb je trouwens ooit al een sinterklaas de macarena zien dansen? In de après-ski van Verbier kan het, inclusief gratis cocktail. Met een beetje geluk zie je een Rudolph schuren met een kerstvrouwtje of een te enthousiaste kerstman de sneeuw kleuren met zijn maaginhoud. Weet je trouwens waar een moderne Sint foto’s van stoute kindjes zet? Op Sintstagram!

Geraldine Fasnacht

Meer dan een short-ski zat er helaas niet in, maar toch kreeg ik al een pittig voorsmaakje van Verbier als skistation. Vooral omdat heldin Géraldine Fasnacht me een dagje rond gidste op de pistes. Als echte local en kind van Verbier kent ze het gebied vanbinnen en vanbuiten. Maar het gaat veel verder dan dat. Géraldine is meervoudig kampioen freeriding en als ze niet van bergen glijdt, springt ze er gewoon van met een wingsuit. Een adrenaline-junkie dus. Maar vooral een ongelofelijke goede snowboarder, dus voor mij was het een tandje bij steken. Altijd goed voor je niveau en skills om met een veel beter boarder naar beneden te kunnen gaan.

Die drang om te excelleren in hun sport hangt wel in de lucht van Verbier. Alles draait om de sport, winter en zomer. Van skiën tot mountainbiken, snowboarden en paragliden. Iets wat elke persoon die ik sprak ook met veel goesting beaamde. Ook al hoort Verbier bij de meer luxueuze en duurdere skistations en komen zowat alle royals en celebrities hier wintersporten, geen m’as tu vue hier. Geen bontjassen en catwalks in de straatjes van Verbier maar gezellige raclette-restaurants en salad bars naast levendige cafés.

Praktisch

De pistes: Verbier maakt deel uit van de Four Valleys en biedt een stevige 400 kilometer aan pistes. De Mont Fort is de hoogste piek en van daaruit heb je een prachtig zit op oa. de Mont Blanc. Dat typeert de pistes wel, fantastische uitzichten. Verder is het gebied vooral bekend voor de eindeloze freeriding opties en de backcountry ski. Fat Map is trouwens een goede app voor trails.

Eten: Keuze genoeg als het op eten aankomt, zowel op de piste als in het dorp. De keuken is alvast een stuk verfijnder dan doorsnee skigebieden. In Le Caveau eet je de beste raclette, Chez Dany is een fenomeen op de piste en ook Le Dahu mag er zijn. Heerlijke pasta in die laatste. De pizzafanaten moeten dan weer naar Chalet Carlsberg. Wie heel gezond wil gaan kan terecht in de Juice Bar, naast hotel W in het dorp.

Drinken: Wie een pint of schnapps lust na het skiën kan terecht in Le Tipi, bovenaan de berg. Liever eerst naar beneden? Dan staat Médran Café op je te wachten. Bar 1936 is een goeie voorr food ook en in Pub Montfort belandt echt iedereen, locals en toeristen.

Slapen: We sliepen in La Cordée des Alpes, een hotel in het hogere gamma. Heel behulpzaam personeel, busje naar de lift, grote kamers, uitstekende wellness en prachtig zwembad. De eigenaar heeft het volledige hotelinterieur trouwens gebaseerd op een oude rugzak.

Foto’s

tjoolaard.be