Mijn huis staat boemvol souvenirs. Van dure instrumenten tot kleine prul en voorwerpen die ik gewoon ergens opgeraapt heb. Maar allemaal schone herinneringen en verhalen. Daarom ook deze nieuwe rubriek.

Wat: houten masker van een aapachtig wezen

Uit: Ubud, Bali

Prijs: rond de tien euro denk ik

Verhaal: Bali staat boemvol beelden in alle kleuren en vormen van goden, demonen en andere mythische wezens. Vaak in prachtige kleuren en met veel fantasie afgewerkt. In een klein winkeltje in Ubud, bij een stokoud mannetje, botste ik tussen een hele collectie handgemaakt houtwerk op dit masker. Een aapachtig wezen met gigantische oorbellen, afgewerkt met goudverf. Vooral de gezichtsuitdrukking trok me aan. Eigenlijk behoorlijk kitch, maar toch past het in mijn interieur. En aangezien ik grote fan ben van apen… Serieus wat toeren moeten uithalen wel om het broos stukje hout in één stuk thuis te krijgen.

Vānara of aapachtige menswezens komen vaak in Hindu-verhalen voor en letterlijk betekent het woord ‘bosdwalers’. Ofte bos-tjoolaards! Ze hebben superkrachten en kunnen van gedaante wisselen. In de verhalen worden ze vaak ingeschakeld als soldaten en als karaktertrekken krijgen ze grappig, kinderachtig, licht irritant, hyperactief, avontuurlijk, doodeerlijk, moedig, vriendelijk en trouw mee. Beetje gelijk mij quoi? (wink wink) Planet Of The Apes zou hierop gebaseerd zijn trouwens.

hanuman-vanara-hindu-rama-ramayana-mahabharata-betsy-shott-religious-iconography

 

tjoolaard.be