El Chalten is een spookstad in de winter. Iedereen trekt het dorpje uit, mee met de toeristen die de harde omstandigheden liever mijden. Op wat zonderlingen na. Maria bijvoorbeeld. Twee minuten in haar winkel en je weet meteen alles over chakra’s, de kracht van stenen en hoe ze hier cannabis roken van mannelijke planten. Bij gebrek aan beter.

Maria komt oorspronkelijk van Buenos Aires, maar was het vele rondtrekken, het vroeg opstaan en de werkstress wat beu. Ze kocht een klein winkeltje in El Chalten en biedt er alles aan wat je maar kan bedenken. Wierook, kleren, snoep, nagelknippers, souvenirs etc. Ze nodigt me meteen uit voor een kop mate in het kleine kamertje achteraan de winkel, waar ook wat vrienden van haar zitten.

Gekke dame. Niet helemaal juist in haar hoofd. Maar een zalig figuur. Bij elk dierengeluid in de meditatiemuziek springt ze recht en met het hoofd achterover bootst ze het wiegend na. Om plots over te schakelen op een tangomove en dan weer van haar mate te sippen. Op het aanrecht liggen gekke paddenstoelen en als ik haar wat Frans aanleer, gaat ze keer op keer strijk met haar eigen uitspraak. Vooral met de klank van de Franse R. Haar donkere ogen fonkelen, de rode haarband contrasteert mooi met haar gitzwarte haar en bij elke beweging blijft de baggy hippiebroek wel ergens aan hangen, steeds een stukje van haar derrière tonend.

Ah ja, haar volgend project in het leven is een piramide bouwen in El Chalten. Om er te mediteren. Uniek in haar soort, zo heb ik ze graag. Ze wou helaas niet op de foto. Bad karma!

tjoolaard.be