Na twee weken Keniaanse oploskoffie had ik het wel gezien met dien bucht, dus ging ik op zoek naar alternatieven. In de film Captain Phillips -aanrader trouwens- zie je Somalische piraten kauwen op blaadjes en takken voor ze de zee intrekken om schepen te overvallen. Stevige pep, volkomen legaal in Kenia. En wil het toeval nu dat ik net ook eens in Kenia was zeg! En dat je khat gewoon op elke hoek van de straat kan kopen. Keer proberen dus, vooral omdat het eigenlijk ook echt een cultureel ding is. Overal  op de marktjes zie je groepjes mannen discussiëren met elkaar terwijl ze khat kauwen.

Uiteraard had ik eerst gepolst bij een local of ik niet plots naakt door de savanne ging crossen, achterna gezeten door ingebeelde vliegende leeuwen met laserpistolen. “It’s like drinking a Redbull”, zei de donkere man met gigantische glimlach. Kon ik mee leven, dus stak ik drie twijgjes in mijn mond. Na een minuutje kauwen, kwam het bittere sap vrij. Maar een soort bitter waar zelfs levertraan van zou zeggen “ja hallo dat is bitter!” Meteen ook duidelijk waarom de locals khat kauwen met bubble gum.

Na een kwartier sjieken, raakte mijn tong zo wat half verdoofd en had ik een vreemd gevoel in mijn gehemelte. Nog wat later ging mijn hartslag iets de hoogte in en voelde ik mijn kaken wat opspannen. Mijn focus werd beter en ik begon wat oversociaal te ratelen met de rest van de groep.

Maar uiteindelijk ook niet meer dan dat. Net alsof ik een vierdubbele espresso gedronken had. En dus niet een tas koffie, gezet met Redbull in plaats van water en twee klontjes druivensuiker in. Maar ik kan me wel inbeelden dat je bij een grote dosis khat met een goed opgefokt en euforisch gevoel achterblijft. Ik kon er wel behoorlijk snel van typen.


Khat; de feiten

qat in keniaKhat, qat of mira komt van de plant Catha Edulis, en die groeit vooral in Oost-Afrika. In Ethiopië, Somalië en Jemen is het kauwen van de plant populair om zijn stimulerende effect. De stof die vrijkomt is gelinkt aan efedrine en amfetamine. De effecten volgens de Druglijn: “Gebruikers worden er actief van, voelen geen honger of vermoeidheid meer, praten vlot en leggen gemakkelijk sociale contacten.”

Na lange tijd kan het goedje verslavend werken, maar het wordt vooral zo veel gebruikt omdat het ingebakken zit in de cultuur van bovenstaande landen. In België en de rest van Europa is khat illegaal. Dus niet meenemen in je valies als je terugkomt van Oost-Afrika.

 

 

tjoolaard.be