reisblog wonderweg

Interview met een reisblogger: Wonderweg

Tijd voor een nieuwe reeks. Interviews met andere reisbloggers deze keer. Altijd leuk om te zien waar die mensen allemaal mee bezig zijn.

De kick-off is voor Sophie van Wonderweg. Ervaring opgedaan met La Fie En Rose en een paar jaar geleden ook een reisblog erbij genomen om over haar reizen te kunnen vertellen. Ze brengt een aangename mix van tips, verhalen, weetjes en dromen. Even op de rooster leggen dus:

Waarom reis je?

wonderweg reisblogGoh, op zich zijn er veel redenen waarom ik reis en ze vallen zeker niet in 1 hokje te duwen. Natuurlijk kloppen de ietwat highbrow antwoorden zoals “ik reis om mijn blik te verruimen” en hoe meer je reist hoe “slimmer” je wordt omdat je nieuwe culturen, perspectieven en situaties leert kennen. Ik hou er echt van om al die nieuwe dingen diep in te ademen en te laten nazinderen in mijn gedachten.

Maar anderzijds reis ik ook gewoon om weg te zijn uit het dagelijks leven, om hele dagen of weken gewoon je eigen zin te doen op je eigen tempo. En om echte quality time door te brengen met mijn lief en mooie herinneringen te creëren.

Waarom blog je erover?

Eigenlijk ben ik over reizen beginnen bloggen omdat ik zelf heel vaak op zoek ging naar blogs en persoonlijke reiservaringen of tips om een reis te kunnen plannen.

Ik volgde een aantal reisbloggers die mij op die manier waardevolle info hadden gegeven en aangezien ik ook al een gewone blog had, leek het mij wel wat om mijn ervaringen op reisvlak te delen met wie er interesse in heeft of op zoek is naar info rond een bepaalde bestemming.

Waarom moeten mensen jouw blog zeker lezen?

Ik denk vooral omdat ik mij niet als mainstream wil manifesteren. Bloggers, en zeker reisbloggers, zijn vaak geneigd om in het Engels te gaan schrijven omdat dat nu eenmaal meer traffic genereert. Ik heb echter van in het begin resoluut voor Nederlands gekozen omdat mijn focus op inhoud en ervaring moet liggen, niet op het aantal clicks.

Daarnaast zijn er heel veel reisbloggers die op één of andere manier van reizen hun job hebben kunnen maken, fantastisch voor hen en we zijn allemaal wel een beetje jaloers. Maar de realiteit is voor heel veel mensen dat er maar 20 verlofdagen op een jaar te spenderen zijn en dat 5 reisjes per jaar of een half jaar naar Azië niet voor het grijpen ligt.

Dus wie op zoek is naar eerlijke reiservaringen of originele tips binnen een haalbaar vakantiekader, is bij wonderweg aan het juiste adres.

Favoriete bestemming en waarom?

Moeilijke vraag die helaas niet met één bestemming kan beantwoord worden omdat het aanvoelt alsof ik dan al mijn andere reizen als minder goed bestempel. Er zijn twee dingen die ik in het reislandschap niet graag hoor en dat is bucketlist en favoriete bestemming.

Dus een iets genuanceerdere poging:

Favoriete bestemming waarvan ik blij ben dat ik ze ooit heb kunnen doen: Australië, omwille van de vriendelijke mensen, de zon, de wisselende natuur, de puurheid van het continent.

Favoriete – misschien niet zo voor de hand liggende – bestemming die ik iedereen zou aanraden: Jordanië, omdat ik zeer verrast was door de schoonheid van dat land en het prachtige cultureel erfgoed.

Favoriete bestemming waar ik nog meer plekken van wil ontdekken: USA, omdat het land zo toegankelijk en groot is en bovendien zoveel verschillende mentaliteiten en natuur heeft dat het nooit gaat vervelen.

Mooiste reisherinnering? En de meest bizarre?

Mooiste reisherinnering: Een nacht in een bedoeïnenkamp in de Jordaanse woestijn waarbij we slechts met 6 gasten verbleven in het kamp. Omdat we met zo weinig waren nodigden de medewerkers ons uit op de thee in hun eigen vertrekken en toonden ze ons de mooiste sterrenhemel die ik ooit gezien heb.

Meest bizarre reisherinnering: Coober Pedy Australië, een oude opaalstad in de outback van Australië waar de meeste huizen onder de grond zijn gebouwd. Er is een drive-in cinema waar amper iemand komt en de Aboriginals komen er benzine uit je wagen stelen als je niet goed oplet. Ik werd er in het toilet van een ondergronds café versierd door een Aboriginal vrouwtje die eigenlijk gewoon een sigaret wou hebben. Vreemde ervaring in een bizarre setting.

Mooiste reisfoto en wat uitleg? 

montenegro

Het lijkt Thailand of één of ander paradijs, maar het is gewoon Montenegro. Een ondergewaardeerde reisbestemming als je het mij vraagt, al moet je er wel wat moeite voor doen en de minder toeristische paden gaan zoeken.

We hadden voor vertrek over deze viewpoint gelezen en wisten dat ze moeilijk te vinden was. We hadden de route zo goed mogelijk uitgezocht, maar toen we er stonden, waren we er eerder toevallig beland toen we op zoek waren naar een ander plekje. Verrassing dus toen we dit beeld plots zagen opduiken!

Wat staat er op de bucketlist?

Ai, daar is die bucketlist. Als ik nu moet antwoorden, misschien Thailand of Bali. Maar volgende week kan dat evengoed Ijsland of Nieuw-Zeeland zijn.

De ultieme reistip? 

Ik denk dat het vooral belangrijk is om je op voorhand een beetje voor te bereiden, zoek uit welke restaurants aangeraden worden (je wilt niet in een tourist trap belanden waar het eten niet te vreten is en je een been uit je lijf betaald), welke dingen je wilt bezoeken en hoe je er geraakt (bus, metro, te voet, taxi,…). Je hoeft geen draaiboek te maken van je hele vakantie, maar ik heb geleerd dat je echt het maximum uit een reis kan halen als je een beetje voorbereiding hebt gedaan.

Daarnaast zou ik ook aanraden om op reis een zo groot mogelijke vrijheid te behouden, kies zelf in welke hotels je slaapt en stippel je eigen route uit (en eventueel een buffer om hiervan af te wijken). Natuurlijk is dat een beetje afhankelijk van ieders behoefte, maar als je stiekem niet houdt van all-in reizen en hotels, maakt die vrijheid je echt gelukkig op reis.

En ben je toch een beetje bang, maar wil je het wel eens proberen, kies dan volgende keer eens voor een fly en drive formule bij je reisbureau. Dat is de perfecte instap naar meer vrijheid op reis als je dat niet gewoon bent.

Andere aan te raden websites of blogs?

www.adventurouskate.com – de vrouw die mij motiveerde om zelf een reisblog te beginnen

www.worldtourstories.com – koppel dat al zeilend de wereld rond reist, momenteel wel de winter aan het overbruggen aan land in Boston, maar binnen een paar maanden weer on board!

www.tripadvisor.com – er zijn voor- en tegenstanders, maar ik check altijd mijn hotels op tripadvisor en ben zelf ook een consequent bijdrager. Mits nuancering van bepaalde reacties, heeft het mij nog nooit voor verrassingen doen staan na het inchecken.

Hier vind je wonderweg:

tjoolaard.be