Internet en telefonie

Zesduizend euro! Zo veel was Bart Somers kwijt door wat te surfen op zijn iPad in het buitenland. Niet stilgestaan bij de enorme roamingkosten. En ook is er ondertussen wat wetgeving rond maximum tarieven, je telefoon gebruiken in het buitenland blijft een kostelijk grapje. Enkele tips om toch al die achterblijvers jaloers te maken met tweets, instagrams en facebookposts zonder je blauw te betalen:

1. Prepaid oplossingen

Niets zo handig als een pre-paid formule. Heb je mooi overzicht op je uitgaven en kom je niet voor verrassingen te staan. De meeste gsm’s ondersteunen nu buitenlandse kaartjes en in sommige toestellen kan je er zelfs twee kwijt. Op deze wiki krijg je een overzicht van alle prepaid mogelijkheden per land. Haal je er meteen de goedkoopste uit. Herman van Dailybits bijvoorbeeld raadt Orange Mobicarte aan voor Frankrijk. Hij betaalde 7 euro voor 7 dagen lang onbeperkte datatoegang.

2. Mobile Wi-Fi

Ondertussen bestaan ook enkele toestelletjes die je overal voorzien van Wi-Fi. TripButler bijvoorbeeld. Via de site huur je het kleine dingetje, je kiest het land waar je heen gaat en zij sturen eentje op. Op huurbasis. Per dag betaal je 8 euro, maar hoe langer je huurt hoe goedkoper de dagprijs. Voor een week betaal je bvb. 5 euro per dag. Daarvoor krijg je 100 mb per dag en alle extra mb’s kunnen gekocht worden aan 0.05 euro per mb. Niet supergoedkoop natuurlijk, maar wel een goeie oplossing, zeker als je met meer bent. Je kan tot vijf toestellen aansluiten, dus delen die boel. De Huwaei is iets soortgelijk, maar dan met sim-cards.

3. Wi-Fi spots

Goedkoopst vanal blijft natuurlijk zoeken naar gratis Wi-Fi spots. Veel koffiebars en bibliotheken bieden gratis connectie aan en hoe goedkoper je hotel, hoe meer kans je wi-fi er voor niets bij komt. Uitgebreide lijstjes vinden met free hotspots is blijkbaar niet zo simpel, maar op Free-hotspots staan er toch al wat en ook JiWire is een goeie tool. Meer voor de States, België en Nederland, Europa, Canada, Latijns en Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Afrika, Oceanië en Azië. Apps voor je smartphone genoeg ook trouwens. Die van Jiwire bvb. Zit je in je hotel enkel met internet via kabel, dan kan je er misschien één van deze zeven wireless travel routers op aansluiten.

tjoolaard.be