nijlpaarden in afrika

Tentverhalen uit Afrika: nijlpaarden

Zet je maar rond het kampvuur want het is tijd voor verhalen! Kamperen in Oeganda, het is net iets spannender dan een vijfsterrenhotel dus spits die oortjes! Afrika op zijn best.

Nijlpaarden

Je moet weten, ik ben werelds slechtste slaper. Als iemand in Australië een scheet laat, dan word ik daar wakker van. Oordoppen zijn dus zowat mijn heilige graal. Je kan dus al gaan denken hoe snel ik wakker was toen er een geluid gegrom op enkele meters van mijn tent door de lucht rolde. Opperste staat van waakzaamheid zou onze regering zeggen.

Snel mijn bril en hoofdlamp zoeken en meteen een dilemma ontdekken. Eerst de lamp of eerst de bril? Dienen namelijk allebei om beter te zien. Het geluid kwam dichterbij en ik hoorde wat opspattend water. Ok, ik kon gewoon in mijn tentje blijven liggen en hopen dat er eigenlijk niets aan de hand was, maar mijn nieuwsgierigheid laat dat niet toe.

afrika nijlpaarden

 

Mijn hoofd uit de tent steken, schijnen met de lamp richting geluid en drie gigantische kolossen rustig zien grazen. Op een paar meter. Nijlpaarden! Ooooh zo schattig hoor ik sommigen nu denken. Nope. Nijlpaarden zijn zowat de gevaarlijkste dieren in Afrika. Al een geluk dat er in de survivalgids een hoofdstuk over de chubbies stond. Niet tussen hen en het water gaan staan, jongen met rust laten, afstand houden en als ze toch aanvallen, lopen voor je leven en liefst richting bos. Nijlpaarden kunnen stevig sprinten maar hun conditie is niet zo goed.

Nu, het trio had duidelijk geen zin in een korte race met ondergetekende en eerlijk gezegd was ik daar bijzonder blij om. Gewoon in alle lompigheid voorbij wandelen, niets van dat mannetje met camera aantrekken en uiteindelijk terug in het water verdwijnen. Opluchting. Dat mijn tentzak de volgende ochtend door apen gestolen werd, kon me zelfs bitter weinig schelen. Integendeel.

aap in afrika

afrika nijlpaard

tjoolaard.be