related articles

https://www.tjoolaard.be/wp-content/uploads/2014/20212204363d.html

Gorilla’s zoeken in Oeganda

gorilla in oeganda

Ritselende struiken. Bomen gaan heftig heen en weer. Gebrul. Gegrom. Het geluid van gebalde vuisten op een borstkas. Adrenaline raast door mijn lijf. We komen alsmaar dichter bij de familie gorilla’s waar we nu al twee uur naar lopen te zoeken. De spotters gaan nog wat wilder te keer met hun machetes en verhogen het tempo. Strompelen over struiken, tot de knieën wegzakken in plassen, scherpe doorns die kleine, maar pijnlijke herinneringen kerven in mijn gezicht.

Een zwarte vlek duikt weg in het dikke struikgewas. Te snel om iets op beeld vast te zetten. Maar het gegrom zwelt aan. Daar! Tussen de bomen staat een gigantische zilverrug ons aan te staren. Met een diepe grom draait hij zich ongeïnteresseerd om en verdwijnt weer in de groene drukte. Ik ben duidelijk zijn type niet. Op Tinder zou hij me gewoon wegswipen.

gorilla in oeganda

Na een stevige hike omhoog van twee uur, met een drukkende warmte als extra bagage in de rugzak, en een half uurtje gorilla’s opjagen door haast ondoorgaanbaar woud, was het dan toch tijd voor le moment suprême. Op een halfopen plek, verzameld rond een boomstronk vol lekkers, bleef de hele familie gewoon rustig zitten. Op nog geen twee meter van me. Ik kon ze ruiken, hoorde ze kauwen, zag de kleintjes onnozel doen met elkaar. Onbeschrijfelijk gevoel. Misschien zelfs een klein traantje en zo. Een heel kleintje want ja, stoer blijven ten opzichte van de zilverrug natuurlijk.

gorilla in oeganda

De menselijkheid in hun blik nagelt je vast aan de grond. Gorilla’s staan genetisch heel dicht bij ons en dat is er aan te zien. De bewegingen, de manier waarop de moeder haar jongen in de gaten houdt, de arrogantie van de zilverrug, de speelsheid van de snotneuzen in de bende. Een uur lang heb ik zot gefascineerd zitten staren naar elke beweging die ze deden. En drie batterijen leeg geschoten natuurlijk. Duust foto’s.

Praktisch

Gorilla’s gaan spotten is niet goedkoop. Reken op 600 euro. Maar de ervaring is echt gestoord. Met het geld wordt trouwens ook aan natuurbehoud, local community support en onderzoek gedaan. Plus, er komt heel wat kijken bij een gorilla-expeditie. Je krijg een gids mee, maar ook een gewapende bewaker. Niet om gorilla’s af te schrikken maar voor het geval je een bosolifant tegenkomt. Agressieve beesten. In het woud zelf zijn twee spotters al vroeg op voorhand druk bezig de gorilla’s te tracken. Ze sluiten later aan bij je groep om de weg vrij te kappen.

Zorg wel dat je iets van basisconditie hebt, want het is toch een stevige hike. Je kan wel een drager inhuren om je bagage over te nemen. Daarnaast kijken de gidsen ook wel wat naar wat voor type je bent. De oudere mensen en zij met een wat mindere conditie mogen de dichtstbijzijnde gorilla-familie gaan spotten, de sportievelingen de verste.

Zorg voor veel water, lange mouwen, lange broekspijpen, goeie waterdichte schoenen en genoeg batterij in je camera.


RELATED POST

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  21 November

  Wow gaaf! Wat een waanzinnige ervaring, jammer dat het zo prijzig is!

 2. sofiecouwenbergh

  25 November

  Vette shit.
  That is all.

 3. Yannick

  4 February

  Ik heb zelf de gorilla tracking gedaan en het geluk gehad dat de kleintjes tot op onze schoot kropen, een onvergetelijk moment! De trek zelf vond ik eigenlijk heel zwaar, maar dan vooral omwille van de beten van insecten en sommige dingen die ik niet eens kon herkennen.
  Iemand van onze groep werd gestoken door een insect net op het moment dat de zilverrug dit zag. De reactie was vrij paniekerig en de gids maande hem meteen tot kalmte aan want het op en neer springen en wegslaan van insecten kan door een zilverrug dus als agressief gedrag gezien worden, dat was wel even spannend… maar voor de rest was die zilverrug gewoon ongeïnteresseerd.
  Prachtige foto’s ook!

 4. Vrijwilligerswerk in Afrika geeft je de kans om de prachtige natuur van dit ongerepte continent te ontdekken. Zo werkte ik vorig jaar als vrijwilliger in een Oegandese school. Daardoor kon ik in m’n vrije tijd op trektocht gaan in de wilde natuur. Wat’n ervaring!

 5. Sven

  3 March

  via welke manier heb je de permits aangevraagd? niet via agency?

  • nielvanherck

   7 March

   Hello, was via de reisorganisatie G-adventures. Plannen?

Your email address will not be published.

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

https://www.tjoolaard.be/20215102-2/ https://www.tjoolaard.be/wp-content/uploads/2014/20212204363d.html