De oorsprong van tjoolen

Nee geen geschiedenisles over het ontstaan van reizen maar een stukje etymologie. Over de oorsprong van het woord tjoolen. Tjoolen is dus een West-Vlaams woord en volgens het Vlaams Woordenboek specifiek voor de Westhoek.

Screenshot_1Maar waar komt het woord vandaan? Twee pistes voorlopig. Ene afgeleid van het woord dolen en een piste opgestuurd naar de Facebookpagina door Enoch Lingier.

Dolen

Een Middelnederduits woord afgeleid van dul, wat zo veel betekent als dwaas, krankzinnig. Een afgeleide hiervan is dwal. Dolen en dwalen werden later dan synoniem voor zich vergissen, talmen en het bewustzijn verliezen. Ook dolik, het kruid dat bedwelmt, haalt hier zijn inspiratie. Niet zo spectaculair natuurlijk. Dan ga ik zelf toch voor de verklaring opgestuurd door Enoch.

Cholas

Rajandra_Chola_I

De Chola-dynastie (spreek uit Tsjola) was één van de langst regerende dynastieën van Zuid-Indië. Van de derde eeuw voor Christus tot de 13de eeuw, met klinkende namen genre Rajaraja Chola en Rajendra Chola. Ook de Tamils zijn aan hen gelinkt.

Nu is er in Pakistan nog een regio, Cholistan, waar het overgrote deel van de inwoners nomaden zijn. En deze heten Cholis. Het werkwoord cholna wil trouwens voortbewegen of rondgaan zeggen.   Ook de zigeuners zouden van deze contreien afstammen en misschien hebben die wel het woord meegenomen.

Als er hier etymologen zitten met andere verklaringen, let me know!

tjoolaard.be