Buitengewoon kamperen in tipi’s

Buitengewoon kamperen in tipi’s

Kampeerders ter lande, verenigt u! Een buitengewone zomer, daar hoort buitengewoon kamperen bij. Het Agentschap Natuur&Bos zet namelijk overal in Vlaanderen heuse tipi-kampen op. Haal je innerlijke kind boven, blaas je luchtmatras op en loop je gasvuurtje omver. Dat is toch wat ik deed. Iemand toevallig nog wat noedels over?

Barbeque klaar, de Colruyt afschuimen voor gesneden groentjes, flesje rosé of twee, zelfs mijn rubberen laarzen lagen klaar. En dan vergat ik natuurlijk mijn slaapzak en matje. Heb je wel nodig want de tipi’s zijn behoorlijk basic. Geen glamping maar het echte kamperen temidden de natuur. Neem dus zeker slaapgerief, eten, kookmateriaal en voldoende drinkwater mee. Op de site staat een handig lijstje

Op elke site staat een douchetent, gemakkelijk na een dagje hiken en ploeteren in de modder. Er staan twee droogtoiletten, maar toiletpapier moet je zelf meenemen. Enkele tipi-dorpen hebben vuurschalen staan, maar zoals altijd in de zomer, oppassen bij droogte. De tipi’s zelf zijn van goed materiaal gemaakt en bieden vlot plaats voor vier of zes personen. 

De tipi reserveren is wel nodig, doe je gewoon via de website. Een vierpersoonstent kost 30 euro per nacht, een zespersoonstent 40 euro. Daarbovenop betaal je per persoon die in de tent slaapt 10 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis blijven. 

Troostembergbos en de Rode Ridder

Wij mochten gaan koekeloeren op de bivakzone van Troostembergbos in Tielt-Winge, vlakbij het kasteel van Horst. Weet wel, waar de Rode Ridder al zijn avonturen beleefde. Een mooie, open site omringd door bomen, meteen ook het grootste loofbos van Vlaanderen. Wandelpaden genoeg, er is een speelbos in de buurt en een hondenlosloopzone. Yes, that is a thing. Neem wel laarzen mee of iets dergelijk, dan kan je in de kreken bevers gaan spotten. Met wat geluk ontmoet je reeën en anders drink je gewoon gezellig een roseetje bij het vuur. Mama’s Jasje meekwelen is toegestaan.

En als je Soms Ook Heimwee en Dax Food meepakt, dan ben je meteen zeker van lamskoteletjes op het vuur, zot lekkere lookbroodjes en Chinese soep. Neem je mij mee, dan ben je zeker dat ik je gasvuur omver ga lopen. Maar ik ken wel de volledige tekst van Als De Dag Van Toen vanbuiten. Ook een meerwaarde toch? En de tipische Indianenmoppen laat ik achterwege, beloofd.

De tipi

De tipi werd gebruikt door de native americans, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. De tent werd meestal gemaakt uit dierenhuiden, terwijl de wigwam eerder uit rietmatten of bast werd opgetrokken. Die laatste is meestal ook koepelvormig. Het voordeel van de tipi was dat ze snel opgezet en afgebroken kon worden en vervoerd werden met paarden. Ideaal voor nomadische stammen. Vandaag wordt de tipi vooral in een toeristisch kader gebruikt.

tjoolaard.be