is belgie echt zo klein?

Is België nu echt zo klein?

België, gij kleine pernukkel. Zo klein dat we vaak een nobele onbekende zijn in het buitenland. Als de mensen die ik leer kennen on the road al van ons land gehoord hebben, dan is het vaak om de chocolade, wijn en Jean-Claude Van Damme. En dat we maar een scheet groot zijn. Maar hoe klein zijn we eigenlijk vergeleken met andere landen? Even de test doen met enkele uitschieters, onze tegenstanders van het WK en de buurlanden.

België vs. Frankrijk

frankrijk vs belgie

Frankrijk is met zijn oppervlakte van 674.843 km² 22 keer zo groot als België (30.528 km²). Met hun 65 miljoen inwoners hebben ze alvast een pak meer ruimte dan de Belgjes. Bevolkingsdichtheid 114 inwoners per vierkante kilometer ten opzichte van 364/km² in België. Daarom dat hun broden ook veel langer zijn natuurlijk. Ze maken blijkbaar ook meer baby’s, maar ze leven dan ook wat langer en ze werken minder.

Belgie vs. Duitsland

belgie vs duitsland

Duitsland mag pronken met zijn 357.021 km² want het is daardoor een kleine twaalf keer zo groot als België. Maar ook zij hebben meer plek want voor elke vierkante kilometer zijn er 227 Duitsers. In totaal zijn ze met een kleine 82 miljoen. Ter vergelijking, Nazi-Duitsland kon het stellen met 633.786 km². Ze krijgen minder baby’s, ook al hebben ze meer vrije tijd. Maar ze verdienen wel wat minder. Koele Duitsers é.

België vs. Nederland

nederland vs belgie

Nederland is gelukkig maar 1.3 keer zo groot (41.526 km²). Maar met hun 17 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 449 inwoners per km² leven ze wel redelijk dicht op elkaar. Daarom dat ze zo luid roepen. 

België vs. Verenigd Koninkrijk

verenigd koninkrijk vs belgie

Het Verenigd Koninkrijk kan een mooie 243.610 km² voorleggen. Toch acht keer zo veel grond als België. Ze zijn ook wel met 63 miljoen natuurlijk. Veel meer baby’ ook precies, ook wel werken ze toch een pak meer. Van al dat binge drinking é. 

België vs. Luxemburg

belgie vs luxemburg

Tijd om ons ego te strelen. Luxemburg is met zijn 2.586 km² elf keer kleiner. In your face! Is zelfs kleiner dan West-Vlaanderen (3.144 km²). Maar ze maken veel meer baby’s dan ons, dus hun half miljoen inwoners zullen wel eens snel kunnen aandikken. In de gaten te houden, want als die plots geen plek meer hebben…

België vs DR Congo

belgie vs congo

Onze voormalige kolonie was echt wel een serieuze uitbreiding. DR Congo telt nu 2.345.409 km², ofte 77 keer België. Volgens schattingen leven er 75 miljoen mensen dus een redelijk lage dichtheid. Frapant ook hoeveel groter de kans op HIV en kindersterfte is. Ze verbruiken ook een pak minder grondstoffen en verdienen maar een fractie van de doorsnee Belg. De gemiddelde max. leeftijd ligt trouwens 24.64 jaar lager!

België vs Brazilië

belgie vs brazilie

Dit zou wel eens de finale van de wereldbeker kunnen zijn, maar een geluk dat het niet om oppervlakte draait. Brazilië is met zijn 8.515.767 km² namelijk 279 keer zo groot als België en het vijfde grootste land ter wereld. Ze zijn ook met 18 keer zo veel, namelijk 199 miljoen. Kan je al eens wat goeie voetballers tussen vinden.

België vs Rusland

rusland vs belgie

Rusland is het grootste land ter wereld met zijn 17.098.242 km². België staat op nummer 139 van de 235. Ze zijn ook met 143 miljoen. EN TOCH WINNEN WE MET 1-0! Nostravje!

Belgie vs. Algerije

algerije

Eigenlijk heeft België het tegen echt grote kleppers opgenomen. Naar oppervlakte toe toch. België past namelijk 78 keer in de oppervlakte van Algerije (2.381.741 km²). Algerije staat daarmee op de tiende plek in de wereldranglijst volgens oppervlakte. De rode cijfers maken echter meteen duidelijk waar het schoentje oa. knelt.

België vs. Zuid-Korea

zuid-korea vs belgie

Zuid-Korea is ‘maar’ drie keer zo groot (100.210 km²) maar ze zijn wel met vijf keer zo veel. Ze werken wel bijna de helft zo veel. Benieuwd wat dat gaat geven op het veld! De bevolkingsdichtheid ligt hoger, dus misschien hebben ze gewoon minder plaats voor voetbalvelden. Hapklare brok, Rode Duivels! Die van België toch, want de supportersclub van de Koreanen heet ook the Red Devils.

België vs. China

china vs belgie

Met 9.596.961 km² oppervlakte staan ze op de vierde plaats als grootste land, maar met hun 1.3 miljard inwoners zijn ze de absolute koploper in die lijst. Ter illustratie, Peking is half zo groot als België en heeft evenveel inwoners. 

België vs Monaco

monaco

Genoeg afgezien, tijd om ook eens dubbele cijfers zo groot te zijn. Monaco is, op Vaticaanstad na, het kleinste land ter wereld. 202 ha namelijk. Ja ja hectare, geen vierkante kilometer. Gniffel gniffel. Ze wonen er wel met 38.000 op en hebben daarmee de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. Dezelfde dichtheid geldt voor belastingsontduikers en beroemdheden. 

Zelf ook landen vergelijken? Kan op If It Where My Home.

tjoolaard.be