Namibië: praktisch en route

NAMIBIË: PRAKTISCH EN ROUTE

Namibië is een wondermooi land en misschien wel een van de makkelijkste Afrikaanse landen om door te trekken. Afrika voor beginners eigenlijk. Maar wist je dat Namibië het tweede dunstbevolkte land op onze bol is? En dat ze er Oktoberfesten hebben? Voor ik je overstelp met de verhalen en wat meer gedetailleerde info per stop, deel ik even de route die we volgden en wat praktische tips. Heb je nog vragen? Laat maar horen!

Route

Zoals je ziet, begon onze trip in Kaapstad. Vliegen op Windhoek is uiteraard een optie, dan maak je gewoon de lus. Maar Kaapstad is echt een aanrader. Leuk extraatje is dat vliegen op Zuid-Afrika vaak een stuk goedkoper is. Wij vlogen naar Kaapstad en terug van Johannesburg, na een tussenvlucht vanuit Windhoek. Zo spaarden we makkelijk 200 euro elk uit.  De grote vluchten deden we met Ethiopian Airlines, de tussenvlucht met AirNamibia. Totaalprijs: 550 euro. 

Planning

In totaal waren we 22 dagen op pad, vluchten inbegrepen. Dat was krap en best veel rijden. De kilometers in Namibië zijn net wat langer. Dus enkele extra dagen waren welkom geweest. Als ik de reis opnieuw zou doen of als je minder dagen hebt, dan zou ik geen of minder tijd voorzien in Luderitz. Idem voor Windhoek, daar valt niet veel te beleven. Daarnaast lijkt Swakopmund me ook plezanter in het weekend en mocht een extra dagje Kaapstad zeker wel. Een bezoek aan de Himba- of San-stammen hebben we helaas ook moeten skippen. Heb je nog een paar dagen extra, rij dan door naar de Capri-strip. Iedereen is er vol lof over. 

Periode

Wij trokken naar Namibië eind mei en begin juni, het droogseizoen of hun winter. Maar laat je daar niet door afschrikken, overdag krijg je nog altijd makkelijk 20 graden voorgeschoteld. Enkel de nachten zijn bitter koud, dus zeker genoeg kleren en een dikke slaapzak voorzien. Het grote voordeel van het droogseizoen merk je in de natuurparken, Etosha bij uitstek. Ok het is wat drukker op de baan (valt nog vree goed mee), maar er is minder vegetatie en de beesten moeten wel naar de waterputten. Maakt het spotten van de Big 5 een stuk makkelijker. 

Van oktober tot februari, de zomer, wordt het heel warm maar krijg je wel meer groen voorgeschoteld. Vogelspotters krijgen waar voor hun geld en dit is ook het moment waarop de meeste beesten hun jongen krijgen. Maar spotten wordt een pak moeilijker. Tijdens het hoogseizoen is er al weinig volk op baan, dus in deze periode kom je geen kat tegen.

Transport

Je kan tussenvluchten nemen tussen de grotere steden, maar dan mis je heel wat van Namibië. Het land is gemaakt om te roadtrippen. Rijden van camping naar camping met een tent op het dak, knallen door de woestijn, wondermooie bergpassen. Gek hoe vaak het landschap verandert tussen de stops door. Ik huurde mijn wagen via Sunny Cars, aangezien zij een full-option service pakket aanbieden. Geen overbodige luxe, want de wegen in Namibië zijn vaak van bedenkelijke staat. Huur dus zeker een hoger model en als het kan een 4×4. Met het all-in pakket ben je meteen ook voor zo goed als alles verzekerd, inclusief klapbanden, geen overbodige luxe in Namibië.

Oh ja, niet onbelangrijk, in Namibië rijden ze links. 

Visa, vaccins en reisapotheek

Noch voor Zuid-Afrika, noch voor Namibië heb je een visum nodig, enkel een internationaal paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Je Belgisch rijbewijs is voldoende om de baan op te mogen. Wil je de grens oversteken met een wagen, dan betaal je 20 dollar road fee. Voorzie ook wat tijd aan die grensovergangen, want het is redelijk wat papierwerk invullen. Ze checken ook je wagen op vanalles en nog wat. Heb je veel materiaal gekocht in Zuid-Afrika, haal het dan uit de verpakking. Anders kunnen ze je nog importkosten aansmeren.

Qua vaccins zorg je best dat je met de klassiekers in orde bent. Dus tetanus, mazelen, difterie en hepatitis B + C. Wie helemaal naar het noorden trekt, neemt best malariapillen mee, hoewel een muggennet en DEET ook al veel doet. Dan zit je al meteen goed tegen dengue ook. Het regenseizoen is meest gevaarlijk voor besmetting, maar in het algemeen geldt een medium risiconiveau. HIV is trouwens wel een groot risico.

Voorzie in je reisapotheek, naast de usuals, zeker iets tegen diarree. Het gaat er niet altijd even hygiënisch aan toe. Verder vanalles tegen insectenbeten, genoeg zonnecrème en Dafalgan. Wijn en bier kosten heel wat minder in Namibië, weet wel. 

Veiligheid

Ik kan me eigenlijk geen moment meer herinneren in Namibië waarop ik me echt onveilig gevoeld heb. De ober van ons restaurant in Windhoek stond er wel op dat we ‘s nachts met een taxi terug naar ons hotel reden. Meteen de enige plek waar kleine criminaliteit voorkomt. Loop misschien niet alleen in de townships en best ook niet ‘s nachts. Verder zijn het vooral de wegen die gevaarlijk zijn. Links rijden en de slechte staat, het zorgt vaak voor ongelukken. 

Ook van de dieren hoef je eigenlijk geen schrik te hebben. Zo lang je je verstand gebruikt, hebben zij meer schrik van jou dan jij van hen. Ga dus geen olifanten pesten,kijk uit of er jongen in de buurt zijn en blijf in je wagen zitten in Etosha. Let wel wat op met bavianen; al wat ze kunnen stelen, pakken ze mee. 

Telecom

Gek hoe je op de meest afgelegen plaatsen in Namibië soms toch verbinding hebt. Zo goed als alle campings, hotels en airbnb’s hebben wifi en een gps is niet echt nodig. Veel wegen zijn er niet. Wil je toch data bij de hand (Spotify in den otto ah ja), dan kan je in alle tankstations en winkels een simkaartje kopen. Twee grote spelers: MTC en Telecom Namibia. De eerste heeft betere ontvangst, de tweede is goedkoper maar niet zo veel. Kies dus maar de eerste. Een kaartje met 3 gigabyte data was ongeveer 25 euro. 

Taal

Taal is amper een issue in Namibië. Zo goed als iedereen spreekt behoorlijk goed Engels, heel wat mensen kunnen een mondje Duits en het Afrikaans gelijkt goed genoeg op Nederlands om er je plan in te trekken. Roosterkoek is een croque monsieur bijvoorbeeld.

Geld

In Namibië betaal je met de Namibian Dollar (NAD) en die is ongeveer 0.05 euro waard, exact hetzelfde als de Zuid-Afrikaanse munt. 100 NAD is dus 5,7 euro. Niet makkelijk om te rekenen dus. Wat ik meestal deed, was delen door 50 en dan maal drie. Dan zit je er redelijk dicht bij, zeker op kleinere bedragen. Kredietkaarten worden bijna overal aanvaard en ATM’s genoeg in drukkere gebieden.Ook Maestro werkt meestal, wel even doorgeven aan je bank.

Namibië is trouwens goedkoper dan België. Geen Zuid-Oost Azië-verschil maar toch 1/4e goedkoper ongeveer. De grootste kostenpost is de huurwagen en het vliegticket. Slapen kan goedkoop op de campings of via AirBnb en het eten valt heel goed mee van prijs. De entree voor de parken is spotgoedkoop, enkele euro’s, en voor extra activiteiten à la sandboarden, quad rijden of gaan kayakken met zeehonden betaal je net onder de Europese prijzen. 

In totaal zaten wij aan een dikke 2500 euro per persoon, alles inbegrepen. 

Slapen

Slapen kan in alle prijs- en comfortcategorieën. Via Airbnb en booking kan je heel mooie appartementen huren voor een schappelijk budget en buiten de steden slapen de meeste toeristen op de campings. En die zijn meestal op en top verzorgd. Restaurant, zwembad, tankstation, winkeltje, barbeque op elke staanplaats, enz.

Probeer wel zo veel mogelijk in de parken te slapen. Levert alleen maar voordelen op. In Etosha bijvoorbeeld kan je dan ‘s nachts naar de waterputten. Extra veel beesten! Of in Sossusvlei mag je bijna een uur vroeger de baan op als je in het park slaapt. Ideaal om de grote massa te vermijden. Hou er wel rekening mee dat de parken snel volboekt zijn, dus best redelijk wat op voorhand reserveren. Dit is de officiële website daarvoor.     

Belangrijke weetjes

– De nationale parken gaan open bij zonsopgang en ze sluiten bij zonsondergang. Daarbuiten geraak je er niet in en niet uit. Hou daar dus rekening mee. Wij hebben onze wagen een nachtje moeten achterlaten in Sossusvlei. 

– Het wordt vroeg donker in Namibië. Gelukkig is vuur maken een big thing. De rook helpt ook perfect tegen muggen. UNO in de hand, glaasje wijn, lekker gezellig. 

– Er is geen uurverschil en dus ook geen jetlag.

– Namibië ligt boemvol verlaten wagens en huizen.

– Namibië kan vree leeg zijn. En warm. En droog. Zorg dus dat je altijd water en eten in de wagen liggen hebt. Je weet maar nooit waar je stilvalt. 

– Vegetariërs gaan hun best wat moeten doen om een deftige maaltijd te vinden, want Namibië is all meat.

– Vree bizarre stopcontacten in Namibië. De juiste stekker zat niet eens op mijn travel adaptor dus ik heb ter plekke ene moeten kopen.

To do per stop

Fish River Canyon
– Ai-ais Hot Springs Campsite (1 overnachting): http://www.nwrnamibia.com/ai-ais.htm
– Bezoek aan de Fish River Canyon

Keetmanshoop
– Quivertree forest campsite (1 overnachting): https://www.quivertreeforest.com/home
– Giants playground
– Quivertree forest
– Onderweg naar Luderitz: Canyon Roadhouse (auto’s)

Luderitz
– Timo’s Guesthouse: https://timoslodge.com.na/ -> Geen aanrader, wat meer in het stadje kijken voor logeerplaats
– Grosse Bucht (flamingo’s)
– Diaz Point (light house)
– Shark Island (concentratiekamp)
– Kolmanskop, verlaten stadje

Sossusvlei
– Sossusvlei Oasis Campsite: https://www.lekkeslaap.co.za/akkommodasie/sossus-oasis-campsite
– Dune 45 (Zorg dat je nog vóór zonsopkomst aan de poort van het Namib-Naukluft National Park staat. Zo sta je niet helemaal achteraan in de file en ben je met het mooiste licht in het park.)
– Dode bomen woestijn
– Moose McGregor Desert Bakery

Swakopmund
– Slapen in skeleton beach backpackers: http://skeletonbeachbackpackers.com/
– The Fish Deli
– Surfspot
– The Tug Restaurant (beste restaurant van heel onze trip)
– Solitaire
– Spitzkoppe

Walvis Bay (vanuit Swakopmund)
– Flamingo’s
– Zeila ship wreck
– Quad rijden in de duinen
– Dune 7
– Sandwich harbour

Cape Cross (vanuit swakopmund)
– Kayakken met zeehonden

Etosha
– Safari
– Living Museum of the San (in het doorgaan)
– Slapen in Okaukuejo: http://www.nwrnamibia.com/okaukuejo.htm
– Slapen in Halali: http://www.nwrnamibia.com/halali.htm

Waterberg (vanuit Etosha)
– Viewpoint
– Otjiwarongo

Windhoek
– Cramer’s
– Joe’s Beerhouse
– Warehouse Theatre
– Street food in Katatura
– Craftsmarket

nielvanherck:

View Comments (1)

Related Post