Luxor

egypte luxor

Luxor

Haaa Egypte, land uit de geschiedenislessen. Als kleine pagader staarde ik uren naar de prentjes van piramides, sfinxen en farao’s. Die mystiek, die symbolen, de farao-verhalen. Bezeten was ik. En uiteraard wou ik dan ook archeoloog worden. Eigenlijk echt gek dat het op een uitnodiging van Thomas Cook wachten was eer ik in het land terecht kwam.

Luxor is de ideale plek om je historisch-culturele tour door Egypte te starten. Zeker nu Cairo nog altijd wat onstabiel is. Buiten wat controleposten zie je in Luxor en omstreken geen streep gevaar of conflictzone. Maar wat dan wel?

Tempel van Luxor

Al van bij de ingang staan twee kolossen van standbeelden je op te wachten. Je snapt meteen dat de geschiedenisboeken je echt niets wijsgemaakt hebben. Geen Photoshop, geen urban legends. Die dingen bestaan echt! Nostalgie en ontzag nemen over.

egypte luxor

Farao Ramses is alomtegenwoordig. Overal staan gigantische beelden verspreid in de tempel. Linkerbeen vooruit, zoals een echte Egyptische soldaat. Links ligt het hart, dus dat is de kant van de moed. Maar ook Toetanchamon, Amon Ra en Alexander de Grote hebben er hun plekje tussen de duizenden hieroglyfen.

Een stevige opwarmer voor de rest van historisch Egypte. Let wel wat op voor de locals die je geluksstenen willen doen aanraken of ‘gewillig’ poseren voor de foto. Kost je allemaal geld. En het zijn aandringers.

Tempel van Karnak

Binnenkort kan je met een tuftuf-treintje of te voet van de Tempel van Luxor naar de tempel van Karnak tjoolen op de historische weg van weleer. Gigantisch, behoorlijk indrukwekkend en het laatste beeld van Sekhmet staat er. Voorzie gerust wat tijd, want je bent er niet op 1-2-3 door.

Vallei der Koningen

Waarschijnlijk één van de bekendste en meest populaire spots in Egypte, naast de piramides. In de Vallei der Koningen vind je een hele hoop grafplaatsen van farao’s, waaronder die van Toetanchamon. Stevige schoenen aandoen en tjolen maar.

Winterpaleis

Eigenlijk is het een hotel maar je kan er ook iets gaan eten of drinken. Doen! Dan treed je meteen in de voetsporen van Koning Albert I, Agatha Christie en Howard Carter, de ontdekker van het graf van Toetanchamon.

winterpaleis luxor

Echt een plek voor luxe-interieurfans. Kokette schilderijen, lusters zo groot als een doorsnee gezinswagen, tapijten in alle kleuren, spiegels met gouden randen, salons waar je zo een sigaar wil opsteken. En een piccolo die aan de draaideur draait, zodat je daar zeker geen druppel zweet aan verspilt.

Maar meest indrukwekkend is de tuin. Torenhoge palmbomen bieden wat schaduw aan de enorme vogelkooien, terwijl er in elk idyllisch hoekje wel ergens een tafeltje staat om je koffie op te slurpen. Te warm? Spring dan in het zwembad. Honger? In het buitenrestaurant kan je genieten van echte chef gerechten. Ik weet niet veel van eten, maar potversnippie het was de moeite. En je hoeft dus niet te kiezen van het menu, ze brengen het allemaal.

Nijlcruises

Geen Egypte zonder Nijl natuurlijk. Dus moet je die mystieke rivier wel eens afvaren. Kan op veel verschillende manieren, waaronder met een cruise-schip. Op enkele dagen vaar je helemaal richting Kom Ombo met tussenstops in de belangrijkste historische plekken. Op het schip zelf kan je slapen in de bijzonder mooie kajuiten of genieten van een uitgebreid buffet op het dak/dek. Toch maar even waarschuwen dat het bij momenten nogal absurd aanvoelt. Kitscherige verlichting, obers die alles wat leeg of vuil is meteen wegnemen, een eenzame muzikant die smacht naar wat erkenning en applaus. Voor mij is het wat te kalm en net iets te ver van de echte wereld. Laat mij maar een visser overtuigen om me ergens heen te brengen met zijn aftandse sloep. Maar als het wat luxueuzer en trager mag, dan moet je het zeker eens overwegen.

Slapen          

Slapen deed ik in het Maritiem Jolie Ville Kings Island Resort. Kan tellen hé qua naam? Maar ook de rest is behoorlijk indrukwekkend. Infinity pools, fitness met zicht op de Nijl, kamers zo groot dat ik met m’n skateboard naar de badkamer moest (lichte overdrijving mogelijk), golfkarretjes die je overal op het domein brengen, een mini-dierentuin, veel groen en een fantastisch ontbijtbuffet. Ideale plek om te chillen, maar behoorlijk luxueus.

Foto’s

 

 


RELATED POST

  1. Marijke

    29 October

    Jammer van de negatieve reputatie van Egypte de laatste tijd, want het is inderdaad een prachtig land! Mooie fotoreportage, ik krijg er spontaan zin van om ook naar daar te vertrekken 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

https://www.tjoolaard.be/wp-content/uploads/2014/20212204363d.html