READING

Israël: Jeruzalem

Israël: Jeruzalem

Overal in de stad weerklonk geschreeuw. Hendrik wist wat het betekende. Hij had het gegil al zo veel gehoord. De kruisvaarders hadden geen medelijden met de bewoners. Op goed geluk doolden ze door de straten. Dezelfde straten waar ook Jezus ooit liep. Uit de huizen kwamen bedevaarders met gestolen kleren en juwelen, hun zwaard rood van het bloed. De straten lagen bezaaid met lijken.

Uit  De Kruistochten, Jeruzalem 1099

De kruistochten, hoe bloedig en onrechtvaardig ze in werkelijkheid ook waren, het leverde toch wat mooie verhalen op. En die zijn maar een miniscuul deel van Jeruzalems geschiedenis. Logisch ook, als je ziet dat de stad al een dikke 4000 jaar bestaat. Daarom ook meteen al een eerste tip; ga er meer dan twee dagen naartoe en al zeker niet gewoon even over en weer zoals zo veel tourtoeristen. De stad openbaart zich traag en eens je in de sfeer zit, ontdek je zo veel meer. Je moet Jeruzalem voelen en beleven.

Voor een uitgebreide geschiedenis verwijs ik je graag naar wikipedia, maar probeer je toch wat in te lezen voor je gaat. Je zal alles wat in de stad gebeurt beter kunnen plaatsen. Ook de gratis stadstour is een aanrader. Zo krijg je meteen de vier stadsdelen te zien, leer je wat over de geschiedenis, de religieuze symbolen en de politieke situatie. Bijzonder complex en bij momenten echt schizofreen.

Nieuw vs oud

Jeruzalem bestaat uit twee delen. Het stuk binnen de oude stadsmuren, beter bekend als de Old City, en alles daarbuiten. Het nieuwere gedeelte is zeker de moeite waard met zijn vele winkels, marktjes en bijzonder diverse wijken, maar the real thing gebeurt natuurlijk binnen de muren. Vier bevolkingsgroepen proberen er op de één of andere manier samen te wonen en er hun geloof te beoefenen. Christenen gaan er naar de plaats waar Jezus gestorven is, joden naar de klaagmuur, moslims bezoeken Temple Mount en ondertussen proberen ook de Armeniërs zich te handhaven. Elk binnen hun wijk, zonder dat er echt duidelijk afgelijnde grenzen zijn, met zeven poorten om erin en eruit te raken. Elk opnieuw met zijn eigen verhaal. Zo zie je aan Zion Gate de kogelgaten van de grote opstand nog zitten.

Oud en nieuw samen, vanop Mount Olive

De oude stad

De oude stad, ook bekend als Oost-Jeruzalem, was ooit deel van Jordanië en Palestina, maar werd in 1967 definitief door Israël geannexeerd. Een voorgeschiedenis waarbij zowel arabische als joodse bewoners gedeporteerd werden en de nieuwe bezetter hun huizen sloopte. Nu is ze in vier grote cartiers opgesplitst. Een joodse, een islamitische, een katholieke en een Armeense wijk. Echte grenzen zijn er niet, maar als je wat rondkijkt dan zal je de overgangen wel zien. Zowel qua mensen als qua bouwstijl en sfeer.

Soukh

De stad is een wirwar aan kleine straatjes en verdwalen doe je sowieso. Maar op zich kan dat geen kwaad. Overal is wel iets te zien. Gigantische soukhs waar werkelijk alles verkocht wordt, de klassieke toeristenwinkels, een miljoen eet- en drankstandjes met overheerlijke fruitsap en falafel, een mengeling aan mensen en uiteraard duizend en één religieuze plekken. Eén van de fantastische zaken aan Jeruzalem is dat ondanks het al zo’n oude stad is, het nooit aanvoelt als een groot openluchtmuseum. Mensen werken er, gaan spelen op de voetbalveldjes, wonen er, hangen er rond in de straten, spelen muziek, kortom leven er. En door de politieke gevoeligheid, het instabiele karakter en de religieuze beleving voel je dat de geschiedenis van de stad zich nog steeds aan het schrijven is.

Religie

Jeruzalem was en is het centrum van het Beloofde Land. Zowel voor joden als christenen is het de heiligste plaats en voor moslims staat het op nummer drie, na Mekka en Medina. Hier smelt dan ook alles samen. Christenen lopen er de meest bekende hike, namelijk de kruistocht van Jezus na op de Via Dolorosa terwijl joden zich haasten richting klaagmuur. Overal zijn moskeeën, kerken en synagogen en elke religieuze strekking heeft zijn afgevaardigden binnen de stadsmuur. Ze hebben er zelfs gemeenschappelijke heilige plekken, die elk om hun eigen verhaal aanbeden worden. Bizar en fascinerend tegelijk. Zeker als je de voorgeschiedenis vol geweld en afrekeningen in gedachten houdt.

De klaagmuur

Ook al is er altijd kans op een aanslag, het is het fanatieke karakter van de geloofsbelijders dat me een ongemakkelijk gevoel gaf. Op de plek waar Jezus aan het kruis genageld werd, stierf en vervolgens verrees, allemaal te zien in de Church of the Holy Sepulchre, vielen huilende vrouwen op de knieën bij de steen waar zijn lichaam gelegen zou hebben. Enkele honderden meters verder wiebelden joden als getunede metronomen om hun god bij de klaagmuur te eren, terwijl moslimvrouwen bovenop die muur les kregen en in een luid “allah akbar”-gekakel losbarstten wanneer twee joden hun heilige plek betraden. Spooky! Dat en de jonge kerel die naast ons kwam zitten in een restaurant met een kalashnikov rond zijn nek. Daily business zo blijkt.

via 9gag

Maar los daarvan is Jeruzalem echt een aanrader. History in the making. En een leuke sfeer. Voor religieuze mensen is het natuurlijk een soort bedevaartsoord en moet het echt goddelijk zijn om al die plekken uit de verhalen eens in het echt te zien. Maar ook voor de niet-gelovigen onder ons is het een fantastische plek om te observeren en te beleven hoe de drie grootste godsdiensten, op semi-gespannen voet, er toch in slagen naast en met elkaar te leven.

Tips 

 • Meerdere dagen blijven en als het lukt een sabbat meepikken.
 • Falafel en fruitsap (7 à 15 shekkel) uit de kraampjes! En gekarameliseerde nootjes!
 • De Yehuda Market
 • Temple Mount, de enige plek waar Arabieren beslissen of een blanke ergens binnen mag
 • Church of the Holy Sepulchre en de kruistocht
 • De Klaagmuur, op maandagen zijn er geregeld bar mitswa’s
 • Bleecker Bakery, heerlijk vegetarisch restaurant met zalige pasta’s en gestoord gebak, in het nieuwe gedeelte
 • De gratis stadstour
 • Jeruzalem als uitvalsbasis gebruiken voor bvb Dode Zee en uitstapjes naar Westbank
 • Openbaar vervoer en zeker de tram. Makkelijk en goedkoop.
 • Mount Olive beklimmen voor een mooi zicht over de stad.
 • Op de stadsmuren en over de daken lopen van Oud Jeruzalem.

Door deze straten liep Jezus met het kruis

De plek waar Jezus van het kruis gehaald werd

Temple Mount

Klaagmuur

Mount Olives, waar het einde der dagen zal beginnen

 

 

 

 


RELATED POST

 1. Klaas

  4 December

  hi

 2. […] film, dat sowieso. Dat er budget was, dat zie je aan de zotte beelden en prachtige decors. Hello Jeruzalem! Maar ook het verhaal grijpt naar de keel. Bijzonder spannend allemaal. Zeker als goed presterende […]

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

https://www.tjoolaard.be/wp-includes/random_compat/2020414-1.html