spain

Catalonië: in het spoor van Joan Sala Serrallonga

Catalonië: in het spoor van Joan Sala Serrallonga

Joan Sala Serrallonga zwierf ooit met zijn kompanen door de bossen van Catalonië. Hij begon als boer maar economisch barre omstandigheden duwden hem al snel richting de misdaad. Ontvoeringen, overvallen, moord, belastingsontduiking, de bende van Sala deed het allemaal. Maar Joan Sala had vooral lak aan vadertje staat. Hij stal van de koningen en adel en deelde het geld uit aan de armen. Robin Hood much? Uiteindelijk werd hij opgepakt en opgehangen in Barcelona, waarna ze zijn hoofd op een staak tentoon stelden. Maar zijn verhaal leeft verder in de ontelbare verhalen, liederen, zijn huis in Viladrau en films. En misschien nog meest in de rebelse sfeer die nog steeds in Catalonië hangt.

Dat valt ook meteen op als je de steden en dorpjes van Catalonië binnen rijdt. Overal gele lintjes, Catalaanse vlaggen en spandoeken die oproepen om de politieke gevangenen vrij te laten. Een gedrevenheid die in de hoofden van de inwoners leeft. Een gedrevenheid die niet alleen in de ideologie zit, maar ook in hun keuken, hun gastvrijheid, hun kunst en de dans. Genesteld in een prachtig decor dan nog. Dus als je richting Barcelona vliegt, huur dan eens een wagen en maak er meteen een roadtrip van doorheen Catalonië. Dit zijn enkele stops die je niet mag missen.

Uitblazen in Rupit

Kom je net van Barcelona of een druk leven thuis, dan is Rupit de ideale uitblaasplek. Verscholen in de heuvels van Osona drapeert het middeleeuws dorpje rond de Rupit rivier. Toeristen mogen de natuurstenen steegjes niet in de met de wagen, maar geen zorgen, een wankele hangbrug verbindt het historisch centrum(pje) met de parking net buiten het dorp. Hier draait het leven wat trager, bakt de bakker net voldoende en hebben hotels het vooral van de brede lach aan de receptie. Rupit is trouwens een ideale uitvalsbasis voor enkele prachtige hikes in de heuvelige bossen.

Tip: slapen en eten in Hostal Estrella, een gezellig hotel knal in het centrum van Rupit. Heerlijk restaurant ook.

De zoutmijn van Cardona

Joan Sala mocht zilverlingen stelen zo veel hij wou, de echte rijkdom zat een honderdtal kilometer verder. Langs buiten lijkt de enorme zoutberg van Cardona op een buitenaardse vuilnisbelt maar eenmaal binnen verrassen golvende plafonds vol kleur en spierwitte zoutstalactieten/mieten. Vroeger duwden mijnwerkers loodzware karretjes vol zout door bloedhete gangen naar boven, maar vandaag dient de mijn vooral als prachtig natuurfenomeen. Wie hier trouwens aan de wanden likt, heeft dorst voor de rest van zijn leven. Na je bezoek wacht het kasteel van Cardona hoog en droog op de top van de heuvel op je.

Tip: Lunchen in Cal Borrasca en de puree met inktvis nemen. Jeetje!

Klimmen in Siurana

Catalonië biedt sowieso een prachtig decor om door te rijden, maar de echte topper voor mij was Siurana. Letterlijk en figuurlijk. Het kleine dorpje ligt hoog in de bergen, op de rand van kilometersdiep ravijn en staat te boek als een waar klimparadijs. Hikers, kajakkers, klimmers, verdwaalde toeristen en fans van koffietjes drinken op grote hoogte kunnen hier terecht. Maar kom vooral voor de fantastische kronkelbaan langs velden, bossen, rotsen en kliffen. De ronddwalende arenden krijg je er zo bij.

Tip: Op de terugweg kan je eens stoppen bij het kasteel van Miravet, een mooi Instagram-plaatje.

Olijfolie en mosselbanken

Catalonië staat synoniem voor lekker eten. Vis, vlees, veggie, elk dorp heeft zijn specialiteit en je pla is met veel liefde klaargemaakt. Maar wie benieuwd is naar de oorsprong van zijn eten, kan terecht in een Catalaanse wijngaard, een olijfolieperserij of de mosselkwekerij Musclarium van Rapita. Je peddelt in je kajak naar de zelfgebouwde mosselbanken, plonst even in de zee en smult van verse mosselen, die wat verder aan honderden touwen gekweekt worden. Meer naar het binnenland dwaal je makkelijk tussen de olijfbomen, sommige tot wel 1000 jaar oud.

Tip: Wandel ‘s nachts eens langs de Delta de l’Ebre: muisstil en honderden kreeften die uit het water op de paadjes lopen

Het Romeinse Tarragona

Mag het toch wat drukker, dan is Tarragona je stad. Ooit was de havenstad een bruisende metropool in het Romeinse rijk en daar zie je nog heel wat restanten van. Ruïnes van het amfitheater waar gladiatoren elkaar ooit te lijf gingen, dikke muren die gespuis buiten moesten houden en majestueuze paleizen uit de belle epoque. De stad komt geregeld in het nieuws tijdens het Santa Tecla festival, waarbij hele troepen mensen een zo hoog mogelijke menselijke toren bouwen. Maar je kan er ook wat gezapig op het strand gaan liggen, de wondermooie kathedraal met immens orgel bezoeken of volfretten aan ijscrème.

Tip: Degvsta is een toprestaurant. Heerlijke keuken, maar vooral het interieur nodigt uit.

Roadtrippen

Catalonië biedt een wondermooi decor voor een weekje roadtrippen en dat weten ze bij Sunny Cars. Ze lieten me samen met nog wat andere bloggers de streek kennen, maar ook hun all-in service aanbod. Al wat je hoeft te doen is naar de balie stappen in de luchthaven, je sleutel oppikken en vertrekken. Geen gedoe met extra verzekeringen en kosten, want alles is inbegrepen in het pakket. Zorgeloos op stap en volle focus op je reis.

? De route

Dag 1: Barcelona luchthaven –> Viladrau –> Rupit
Dag 2: Rupit –> Tavertet –> Vic –> Cardona –> Vilanova de Prades –> Prades
Dag 3: Prades –> Siurana –> Tortosa –> Sant Carles de la Ràpita–> Ulldecona –> Delta de l’Ebre
Dag 4: Delta de l’Ebre –> Tarragona –> Barcelona luchthaven

Foto’s

tjoolaard.be