Bali: duivelsoord!

Ik schreef eerder al over een stuk van onze Indonesië-reis, nog steeds genoteerd als de trip waar echt alles fout ging. Begon al bij onze eerste stop in Bali. Na een bijzonder luxueuze vlucht met Etihad Airlines stonden we blok in de luchthaven van Jakarta. Buiten laaide een geschift onweer, duizend bliksems en oorverdovende donderslagen, dus werd de tussenvlucht naar Denpassar voor onbepaalde duur uitgesteld. Niet echt ideaal als je net al 14 uur op een vliegtuig hebt gezeten en zo goed als alles op de luchthaven gesloten is. Bezigheidstherapie dus. Idiote spelletjes spelen. Rotslechte koffie slurpen uit bizarre automaten. En plots mochten we toch boarden. In een heel klein vliegtuig. Terwijl het onweer nog helemaal niet gepasseerd was.

Zotte vlucht dus. En door de vertraging kwamen we pas midden de nacht toe in Denpasar. Kiekens die we zijn, hadden we uiteraard geen logement op voorhand geboekt. Taxi pakken richting Kuta en paar uurtjes rondrijden. Alles zat vol. Chance dat we een gemotiveerde chauffeur hadden die ons uiteindelijk een zalig plekje vond. Twee tweepersoonskamers, muggennetten, een aanvaardbare hoeveelheid kakkerlakken en zalig ontbijt. Meteen de eerste kennismaking met lassies en jaffels. Drinkyoghurt met vers fruit en een soort croque monsieur, opgevuld met banaan en pindakaas. Powerfood!

Kuta is een vreemde stad. In 2005 werd de uitgaansbuurt getroffen door een zware bomaanslag en het is precies alsof ze aan iedereen willen bewijzen dat ze er geen schrik aan overgehouden hebben. Door nog wilder te gaan, nog zottere feesten te houden en meer illegale substanties en activiteiten aan te bieden. Boemvol Australiërs ook, de één nog meer opgepompt dan de ander. Me nog nooit zo skinny gevoeld als daar.

Persoonlijk vond ik het maar een vuile stad. Te druk, een hel om met je brommertje door te laveren en te weinig karakter. De stranden zijn er vuil en de surf is elders even goed en beter. Geef mij dan maar Ubud.

Ubud ligt centraal op Bali en is omsingeld door bossen. We sliepen er in een fantastisch mooie hostel, vlak aan een waterval. En op 100 meter van Monkey Forrest. Hell yeah, Monkey Forrest. Een bos vol loslopende apen, die alles stelen wat loshangt. Of op eten gelijkt. Zot schone tempels ook hier en het dorpje is bijzonder gezellig.

De terugrit was iets anders. Urenlang vastgezeten op de buitenring van Kuta, tot we het beu waren en uitgehongerd uitstapten. In de middle of nowhere. Soit we hadden al genoeg gediscussieerd in de taxi dus stapten we gewoon willekeurig een eethuis binnen. Met gebarentaal legden we ze uit dat ze ons gewoon iets om te eten moesten geven. Geen goed plan: we kregen noedels met gekookte visballen en gebakken rat. Not kidding. Smaakte uiteindelijk niet zo slecht.

Weg uit Kuta dus. Colin wou zijn verjaardag in stijl vieren, dus trakteerde hij op een luxe-bungalow met zwembad in de living. Van ons kreeg hij een massage cadeau (niet door ons natuurlijk), inclusief strak slipje. Maar om één of andere reden bleef het verderf van Kuta roepen. Na een nachtje zwaar doorgaan, discussiëren met locals of ze al dan niet travestiet waren en goedkope alcohol, liep de avond op een sisser af. Colin ziek en mijn telefoon met alle filmpjes op gepikt. Serieuze domper, zeker omdat we eerder ook al de onderwatercamera kwijtspeelden op Kuta Beach.

Dringend tijd om wat vrediger plekken te zoeken dus. Niets zo leuk als cruisen met brommertjes langs rijstvelden, op zoek naar surf en slaapplek. Dreamland was te toeristisch, Uluwatu is zot mooi en uiteindelijk was Jimbaran, goed verstopt in een baai nog de zaligste plek. Slapen op het strand, opstaan, lassie, jaffle en de zee in. Ah ja en nog eens langs Kuta passeren. Plek des duivels!

Tip voor zij die van plan zijn te gaan: pas op in het verkeer. Zot druk en om het nog wat moeilijker te maken, je moet er links rijden. Paar keer maar nipt aan een accident ontsnapt bij het op- en afrijden van autowegen.

Tip twee. Blond en blank? Verwacht je maar aan duizend fotosessies met locals op het strand. Iedereen wil er met je op de foto waardoor het wel even kan duren eer je in het water zit.

Tip drie. Kom naar Bali met een lege koffer en koop gewoon daar alles wat je nodig hebt. Als je goed kan afdingen koop je er voor geen geld een hele garderobe bijeen. En alles is uiteraard Bali genuine. Ook het eten is er spotgoedkoop en bijzonder lekker. Fruit walhalla!

Soit, next stop Padang en de Mentawai-eilanden. Zou een hoogtepunt van de reis moeten worden. ‘Zou’ indeed…

nielvanherck:

View Comments (8)

  • Hoi! Ik vertrek over een tweetal weken naar Java en Bali. We hebben enkel het eerste hotel geboekt bij aankomst, de rest niet. Kuta zullen we zo goed als mogelijk links laten liggen. Maar kan je me zeggen of het inderdaad een goed idee is om ter plaatse voor logement te zien? Ik heb wel al enkele hoteladresjes bij elkaar gesprokkeld.

    • Ik heb niets op voorhand geboekt en altijd op het moment zelf iets gezocht. Zo kon ik ook zien waar ik belandde. Was in september dus ook niet meteen de kalmste periode. Maar ja op voorhand researchen en/of reserveren geeft natuurlijk minder stress. Misschien eens polsen via hostelworld.com? Daar staan ook altijd wat customer reviews bij.

  • Dag Niels. Ik ben sinds vorige week terug uit Indonesië. Java was top! De uitstappen van ViaVia in Yogyakarta zijn absoluut aan te raden. Wel een beetje duurder dan elders, maar zoveel beter! Bali daarentegen is tegengevallen. Ik denk dat we er te laat naartoe zijn gegaan, want het gaat in mijn ogen kapot aan het toerisme. Alles kost drie keer zoveel als in Java, bijna evenveel als in België. Dus ben ik toch met een relatief lege koffer terug huiswaarts gekeerd :-( En de mensen zijn er nors geworden. Ze zien de toeristen graag komen omwille van hun broodwinning, maar anderzijds zijn ze de Australiërs beu als kou pap. We zijn puur uit nieuwsgierigheid heel even in Kuta geweest, en dat viel eigenlijk best mee. Nieuwe winkels en winkelcentra, relatief proper strand. Ik denk dat ze daar toch een hipper stadje van willen maken. Lovina in het noorden is de moeite niet, Ubud is tegenstrijdig (hippie/spiritueel, maar vuil en dure maar mooie boetieks) en in het zuiden hebben we gelogeerd in de Flower Bud Bungalows 2 (aanrader!) in Balangan beach, een verdoken strand tussen Jimbaran en Dreamland. Wel enkel voor surfers, want om te zwemmen is de zee er te wild. Voilà, da’s in heel grote lijnen mijn mening over Bali :-)

    • Spijtig om te horen van Bali, maar toen ik er was, kon je de achteruitgang ook al zien. Java vond ik sowieso ook echt de max. Moet er zelfs nog mijn verslag over schrijven. Brommertje gehuurd?

  • Heel herkenbaar! Mooie review! Kuta is inderdaad het oord van verderf!! Tenzij je natuurlijk iemand bent die van zatte Aussies en marginale bars houdt. Java en vooral Yogyakarta vond ik dan wel weer een topper. Op slag verliefd geworden op de stad, yogyakarta en het immer vriendelijke Indonesisch volk. Belgen kunnen er nog veel van leren! Bromo, Borubudur en Prambanan, de typische uitstapjes zijn dingen die je wel moet gedaan hebben als je er bent, maar het zijn niet de hoogtepunten van je trip vond ik persoonlijk.

    Op Bali moet je inderdaad al zoeken naar de minder toeristische plekken, maar heeft zeker wel zijn charme. De surfdorpjes helemaal in het zuiden (Padang padang, Uluwatu,..) vond ik wel zeker een aanrader als je helemaal into surf bent.

    Lombok is zowat het Bali van 20 jaar geleden.. nog redelijk ongeroerd. Een waar paradijs waar slechts enkele resorts het prachtige zicht verpesten al vrees ik dat Lombok hetzelfde lot te wachten staat als Bali. 't is voor de rappe! :) Wat ik vooraf van Bali verwachtte vond ik op de charmante eilandjes Nusa Lembongan, Nuca Cenigan en Nusa penida. Ongetwijfeld hoogtepunten van mijn reis!

  • Hoi!
    Mijn vriend en ik vertrekken voor 25 dagen naar Indonesië. We zouden Java, Bali en Lombok willen doen met het openbaar vervoer vertrekkend vanuit Jakarta. Hoe zouden jullie de 25 dagen in delen? In de trotter staat 7 dagen Java, 11 dagen Bali en 6 dagen Lombok, maar ik lees hier niet veel goeds van Bali... Wat raden jullie aan? Andere tips ook welkom! Merci!!

    • Hey Ine,

      Sorry voor het late antwoord. Je comment zat in een verkeerde inbox. Ik vond Bali vooral heel toeristisch. Het noorden is mooi, Ubud is speciaal en zo maar als je in het seizoen gaat, dan zou ik er toch niet te veel tijd spenderen. Er zijn mooier stukken in Indonesië. Dus zeker geen 11 dagen. Sulawesi bvb is heel mooi, idem Sumatra. Zeker brommers huren, dus internationaal rijbewijs aanvragen. Surfen is er de max en vooral niet te veel bagage meenemen want alles is er spotgoedkoop.

Related Post