roadtrip fuerte ventura

Roadtrip: wat je moet weten

Niet te veel winter gezien, dus tijd om al aan roadtrips te denken. Heel binnenkort doe ik een korte door Roemenië en binnen een paar maand ene door Schotland. Altijd leuk om met de auto door een land te cruisen, maar het vraagt toch wat voorbereidingswerk. Enkele tips.

Rijden of vliegen?

Als je grote fan bent van rijden, dan is de keuze snel gemaakt. Wil je veel van een land zien, op jouw tempo en volledig volgens jouw schema? Dan ook. Gigantisch veel materiaal mee? Auto lijkt me best. Is het enkel om van punt A naar B te gaan, dan kan een vliegtuig of de trein goedkoper zijn. Op Travelmath kan je snel de berekening maken naar wat goedkoper uitkomt.

Route plannen

Eerst je bestemming kiezen natuurlijk. En eenmaal je dat gedaan hebt, kan je beginnen denken over de route. Ga je voor de snelste? De scenic route? Zo goedkoop mogelijk? Met FuelMyRoute kan je alvast de goedkoopste benzinestations langs de baan opzoeken. Helaas enkel voor USA. Op deze site kan je wel de prijzen voor Europa checken. Als iemand een app of zo weet, let me know! RoadNinja is trouwens ook een zalige app. Geeft ook alle eetgelegenheden en zo. Fieldtripper geeft dan weer waarschuwingen als er een interessante historische plek of andere bezienswaardigheid in de buurt is.

Nu moet je kiezen of je op GPS, op goed gevoel of op kaart wil rijden. Ik ga altijd voor GPS omdat ik zo meer op de omgeving kan letten. Dat machientje geeft me de maximum snelheden, interessante stops en wegrestaurants. Ook altijd leuk om gewoon een grappige naam in te geven en daar naartoe te rijden. Zo belandde ik ooit in Somo, een bijzonder grappig plekje in Frankrijk. Dikke surf! Roadtrippers geeft een route in de States, aangeraden door locals, inclusief weetjes.

Als je voor kaarten gaat, check dan op voorhand toch eerst even op Google Maps of alles wel up to date is.

Het rijden zelf

Wij hanteren één gouden regel: de chauffeur is nooit de enige die wakker blijft. Om veiligheidsredenen maar ook voor het sociale. Dien mens moet al zo afzien, niets zo hatelijk als iedereen dan ook nog eens ligt te ronken. Afhankelijk van met hoeveel we zijn en hoe ver we moeten, rijden we in shifts van vier uur, met in’t midden een pauze.

Pauzes pakken is trouwens echt een must. Om iets te eten, voor een interessante view of gewoon om op de parking een balletje te trappen. Beetje sporten is de ideale manier om weer wakker te worden. En om scheten te lossen. Scheten in de auto is not done! Tenzij van de chauffeur. Die mag alles.

Elk land heeft ook zijn eigen verkeersregels dus check die zeker eens op voorhand. En als je in een land zit waar ze links rijden, hou dan ook in gedachten dat je een rond punt langs de andere kant op moet. Eentje uit ervaring dit!

Wat als je tegengehouden wordt door politie?

Ondertussen toch al een paar keer tegengehouden en vreemd genoeg altijd in het buitenland. Soms om heel onduidelijke redenen, andere keren voor een simpele verkeersovertreding à la eenrichtingsstraat ingeslaan. Probeer alvast niet om weg te rijden van de politie. Stoppen wanneer ze het vragen. En verder kan ik alleen maar aanraden om rustig te blijven.

Maak duidelijk dat je een toerist bent en dus de taal niet spreekt. Vraag desnoods dat ze tekenen wat je verkeerd deed. Zo maak je het al wat moeilijker voor de corrupte flikken. Vraag ook overal ticketjes en betalingsbewijzen van. Zeg ook dat je geen cash op zak hebt en je wel wil betalen via overschrijving. Meestal kunnen ze niet anders. En soms zit er gewoon niets anders op dan betalen. Smeergeld of effectieve boete.

Muziek

Geen roadtrip zonder aangepaste muziek. Om wakker te blijven, maar ook als herinnering. Ik weet nog perfect welke muziek meeging op welke roadtrip. Probeer er wat variatie in te steken en een algemene deler te vinden voor iedereen in de auto. Luister ook af en toe naar de lokale radio. Ideale manier om de cultuur wat te leren kennen. Maar hoe dan ook, de chauffeur is baas over de muziek.

Eten en drank

Zorg dat er altijd iets in te happen en te drinken valt in de auto. Houdt je wakker en werkt perfect tegen verveling. Denk wel na over temperaturen en zo. Ga je naar het zuiden van Frankrijk, dan steek je beter geen chocolade in je auto. Wij kuisen ook de auto bij elke stop. Anders gaat die toch maar stinken.

Auto in orde?

Bijzonder belangrijk natuurlijk. Niets is meer balen dan autopech in het buitenland. Dus op voorhand de remmen checken, kijken of er nog genoeg olie in de motor zit, sproeivloeistof controleren, ruitenwissers testen, enz. En vooral ook je banden. Zijn de groeven nog diep genoeg? Nog voldoende spanning? Reservewiel? Winterbanden nodig? Meer info op www.tirendo.be. EHBO-kit en startkabels kunnen ook altijd van pas komen.

Papieren en verzekeringen

Op voorhand kijken of je rijbewijs geldig is in het buitenland. Soms heb je een internationaal nodig. Of rij-ervaring. Ook de papieren moeten in orde zijn en belletje geven naar de verzekeringen of er extra’s nodig zijn. Hou ook in gedachten dat je in sommige landen wegenbelasting betaalt.

Hier zijn we trouwens grote fan van Sunny Cars hun nieuwe all-in formule. Een makkelijke reserveringsmodule waar meteen alle kosten mooi getoond worden. Dus geen extra kosten en gedoe bij het ophalen van de huurauto. Geen verrassingen bij schade. En niet betalen voor extra kilometers of verzekeringen. Ik spreek uit ervaring want in de States reed ik rond met een Sunny en sloeg ik de koffer toe van mijn wagen terwijl de sleutels er nog in zaten. Buitengesloten dus en dat om zes uur ‘s morgens. Gelukkig was er een 24/7 hulplijn en stuurden ze een uur later al een garagist om de boel open te breken. Zonder extra kosten, op de koffie voor de chauffeur na!

Wat nog?

Kussens! Dekens! Altijd leuk voor zij die niet moeten rijden om even te nesten. Vergeet ook de plug voor de sigarettenbrander niet. Kan je al je devices opladen. Een kleine koelbox is ook altijd geestig, zeker als je naar warmere landen rijdt. Spelletjes, kaarten en Touristil kunnen ook van pas komen.

 

 

tjoolaard.be