noord-korea

Noord-Korea: hoe geraak je binnen en wat kost het?

Harde regen in mijn gelaat en een woeste wind die me als laatste obstakel terug het zuidelijke deel van Korea wou induwen. Alsof ze me wou waarschuwen voor de kommer en kwel eenmaal over de grens. Ik duwde nog wat extra dollars in mijn Noord-Koreaanse gids zijn handen, waarna hij me in een aftandse juten zak over zijn ezel geplooid het land in smokkelde. 

Zo had het kunnen zijn natuurlijk en dan was het misschien wat spannender geweest, maar tegenwoordig geraak je redelijk vlot Noord-Korea binnen. Vlotter binnen dan buiten alleszins. Gewoon met de trein of het vliegtuig. Den NMBS zou er bijna een b-dagtrip van kunnen maken. Ok, ok zo makkelijk is het nu ook weer niet. Er moet toch ‘t en ‘t ander geregeld worden. En persoonlijk werd ik eerst twee jaar op rij geweigerd omdat ik een verleden als journalist heb. Maar dit jaar kon het plots wel.

Binnen geraken

Eerst en vooral geraak je het land legaal niet binnen op eigen houtje. Je moet via een erkende touroperator passeren. Uiteraard kan je alternatieve routes proberen en jezelf binnen smokkelen, maar ik wil niet weten wat de straffen daarop zijn. En het is nogal moeilijk om als niet-Koreaan onopvallend door het land te lopen. Een tour-operator dus. Welke tour je moet kiezen, hangt vooral van je interesses en budget af. Ik koos The Children’s Day-tour omdat die niet te lang was, nog meeviel van prijs maar toch genoeg animo voorzag.

Ik koos zelf voor Young Pioneer Tours, omdat die het meest diverse aanbod hadden, goed zaten qua prijs en tonnen informatie bieden op hun site. Achteraf ook helemaal geen klachten van, integendeel. Zij regelen het Noord-Koreaans visum voor je en indien gewenst ook dat voor China. Duurt even dus ga je op tijd moeten boeken. Ah ja, je vertrekt sowieso van uit China, dus heb je een transit of multiple entry visum nodig voor dat land ook. Die twee landen gewoon combineren dus! Ik kan je trouwens alleen maar aanraden van met de trein te gaan. Veeeeel mooier zicht, leer je meteen je reisgenoten goed kennen en een occasionele babbel met een Koreaan zit er ook in. Enkel Amerikanen zijn verplicht te vliegen en Zuid-Koreanen komen het land helemaal niet in. Tickets worden ook door de operator geregeld, net als het eten, plaatselijk vervoer en het hotel.

noord-korea

Voor je vertrekt, is er een meet-up in Peking met de groep en de reisbegeleider. Hij geeft wat uitleg en deelt dan de visa uit. Moet je helaas bij het terugkeren naar China afgeven aan de grens. Treinmensen vertrekken die dag nog, zij die vliegen de dag erop. Reken op een treinrit van 27 uur. Alleen reizen kan trouwens ook, hoewel alleen natuurlijk relatief is. Je krijgt sowieso minstens twee gidsen mee en die moeten betaald worden… Kan je de kost beter splitten over een groep.

Vaccinaties en bijzondere medische voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig. Journalisten hebben speciale vergunningen nodig en reizen in Noord-Korea geeft geen problemen bij andere douanes aangezien er niets in je paspoort komt.

De grensovergang en wat (niet) mee mag

Eigenlijk is de grensovergang een avontuur op zich. Iedereen moet verplicht op zijn bed gaan zitten, de paspoorten en visa worden opgehaald door militairen en dan is het wachten. Lang wachten. Ondertussen loopt er af en toe een militair in mooi uniform voorbij om eens snel binnen te kijken. Onze toerbegeleider was duidelijk een oude bekende, want hij kon al grappen en grollen met de meeste militairen. En eigenlijk draait het daar wel om. Als je normaal doet, hier en daar een simpel mopje durft vertellen, dan valt heel die controle wel goed mee. Toch bij de ervaren grenswachters, de newbees willen zich nog wat bewijzen. Tijdens het wachten moet je ook een inventaris invullen van wat je allemaal bij hebt. Vooral om te kunnen controleren dat je niets achterlaat in Noord-Korea.

Wat later komt er een mannetje bij je in de treincoupé zitten die door je bagage wil gaan. Vooral je elektronische snufjes zullen hem/haar interesseren. Zo ging de soldaat gretig door mijn foto’s op mijn camera, bekeek hij de spelletjes op mijn iPad en probeerde hij iets te doen op mijn laptop. Duidelijk geen Mac-gebruiker want meer dan wat heen en weer gaan met de muis deed hij niet. Ze schrijven ook op wat voor telefoon je mee hebt. Boeken en kranten bekijken ze ook met uitgebreide aandacht trouwens, maar voor de rest gaan ze bijzonder vluchtig door je spullen.

Wat zeker niet mee mag:

  • Camera’s met een gps-functie. Eigenlijk om het even wat met een gps.
  • Satelliettelefoons
  • Koreaans geld, zuid en noord
  • Religieuze of politieke boeken, zeker als je naar het noorden of Rason reist.
  • Telelenzen mogen binnen, behalve als je naar de noordelijke provincies en Rason reist. Dan ligt de beperking op 250mm

Op de terugweg moet je nog eens dezelfde procedure door en vragen ze je visum terug.

Wat kost dat?

Reizen naar Noord-Korea is niet goedkoop, dat kan ik je nu al zeggen. Ook de budget tours kosten al snel rond de 800 euro. Er zijn ook very low budget tours voor een kleine 500 euro en heel wat tours die nog een pak meer kosten ook. Afhankelijk van het programma en de duur natuurlijk. Maar je reis zit er zo goed als volledig in. Dus eten, tickets, vervoer, de gidsen, … Enkel de visumkost moet je er nog bij rekenen, rond de 50 euro. Wil je vliegen, dan moet je ook bijbetalen. Verder krijg je meestal een drankje bij het eten en moet je extra’s bijbetalen. Reken op anderhalve euro voor normale drank. Importproducten zijn pakken duurder. Fooien voor de gidsen zijn niet inbegrepen. Er wordt ook aangeraden om hen cadeaus mee te brengen. Belgische chocolade is een topper bijvoorbeeld, maar ook sterke drank en sigaretten. Kan je meteen al op wat meer goodwill rekenen.

noord korea geld

Je kan er betalen in Chinese Yuan en Euro, maar je neemt best Yuan mee. Makkelijker om te wisselen. Kredietkaarten worden niet aanvaard en er zijn nergens ATM’s, dus voldoende centen meebrengen. Het grootste deel van je budget zal waarschijnlijk naar souvenirs gaan. Posters, boeken, pins, streekproducten, dvd’s, postkaarten …

Ik gok dat ik op 5 dagen, zonder me echt in te houden, nog eens 200 euro gespendeerd heb. Ah ja, als buitenlander mag je geen Koreaans geld in handen hebben dus als je een foto wil, vraag dan even een briefje aan de gids.

Is het daar veilig?

Ba jaat! Waarschijnlijk is Noord-Korea een van de veiligste landen ter wereld voor toeristen. Alles en iedereen wordt zo hard in de gaten gehouden dat criminaliteit amper bestaat. Je kan alleen maar jezelf in gevaar brengen door de instructies van de gidsen niet te volgen, zelf de gangster uit te hangen of het regime openlijk aan te vallen of te bekritiseren.

Extra vragen? Laat maar horen!

tjoolaard.be